Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Kokolari, Martina

Kultura propasti

Upit

Opis proizvoda

Kultura propasti donosi iscrpno, pomno i sveobuhvatno čitanje kako problema, ideje i koncepta dekadencije, tako i hrvatske književnosti koja je s time povezana. U dosadašnjim čitanjima hrvatske findesiècleovske književnosti problem dekadencije pokretan je kao mehanizam za problematizaciju stilskih i poetičkih osobitosti pojedinačnih djela. Interpretativni dio knjige donosi važne i vidljive pomake u shvaćanju logike književnih reprezentacija i njihova predočavanja temeljnih osjećaja epohe, a problemski dio pak pruža detaljan uvid u složenost pitanja dekadencije u različitim područjima od filozofije, kulture, medicine do književnosti i umjetnosti općenito. Ovom knjigom obogaćeno je shvaćanje hrvatske književnosti i kulture u periodu nastanka hrvatskoga građanskog društva. (Tvrtko Vuković)

Knjiga umješno objedinjuje interpretaciju književnoga teksta s kulturom i duhovnom povijesti promatranog razdoblja te tako pridonosi transdisciplinarnom znanju o pojavi koja je konstitutivan i važan dio hrvatske i europske modernosti. Višeslojnom fenomenu dekadencije autorica prilazi transdisciplinarno što je neophodno za njegovo potpunije razumijevanje te se osim književnopovijesnom analizom služi i postavkama i konceptima teorije književnosti, filozofije, antropologije, psihologije i psihijatrije. Kultura propasti naći će čitatelje među književnim povjesničarima i teoretičarima, kulturolozima, antropolozima i povjesničarima, ali i među širom javnosti zainteresiranoj za hrvatsku kulturnu povijest. (Lana Molvarec)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Kultura propasti”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-521-8
  • Broj stranica : 287
  • Uvez : 15 x 23 cm, tvrdi uvez
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2023.
  • Cijena s PDV–om : 21,00 € / 158,12 kn

O autoru

Author

Martina Kokolari rođena je 1985. u Osijeku, gdje je završila osnovnu školu i opću gimnaziju. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je hrvatski jezik i književnost i talijanski jezik i književnost (2010) te doktorirala tezom Likovi dekadenata u hrvatskoj književnosti na kraju XIX. i početku XX. stoljeća (2020). U Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža, u redakciji Hrvatskoga biografskog leksikona, honorarna je suradnica od 2010. te zaposlena od 2012; od 2021. pomoćnica je glavnoga urednika. Za matičnu je redakciju napisala i uredila oko 200 članaka, ponajviše iz književnosti, kazališta i lingvistike. Također je suradnica Kazališnoga leksikona te mrežnoga izdanja Hrvatske enciklopedije. Autorskim je člancima surađivala i u drugim zavodskim izdanjima: Leksikonu Ruđera Boškovića (2011), Leksikonu Antuna Gustava Matoša (2015) i Enciklopediji Hrvatskoga zagorja (2017) te (neobjavljenom) Leksikonu kulturno–književnoga nazivlja.