Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

kruh-masta-mast_web2014

Bertoša, Miroslav

Kruh, mašta & mast

Upit

Opis proizvoda

Bertošin pristup prvome desetljeću poslijeratne Pule (1947.–1957.) osebujan je i različit, svjež i izvoran, intiman i sadržajno bogat, dalek od općeprihvaćenih stereotipa i nametnutih ideoloških lekcija. Jer prošlost, ističe istarski i hrvatski povjesničar, pripada svima.
Ovim je nesvakidašnjim stranicama Miroslav Bertoša otvorio u hrvatskoj historiografiji zanemareno područje istraživanja. Riječ je o tzv. »ja–povijesti« (ego–histoire), odnosno o »intelektualnoj biografiji«, dobro poznatoj u zapadnoeuropskome kulturnome krugu. To je povijest koju pojedinac doživljava u dramatičnome kontekstu opstojnosti i u sebi nosi cijeli život.
Tek isteklo vrijeme, ono koje više nema političkog »vlasnika« i ideološkog »nadziratelja«, postaje segmentom protekle stvarnosti koju je moguće doživjeti i dokumentirati iz osobnog, individualnog, iznimnog i neponovljivog ugla.

“Pula je takoreći urbano–politička sfinga 20. stoljeća. Kad u nju uđe došljak kako bi potražio neku ulicu, kuću ili stan na njezinu katu, vrlo vjerojatno je da će se izgubiti. Prolaznik će mu, naime, na upit o talijanskom nazivu ulice odgovoriti slijeganjem ramena. … Iz Bertošine knjige još jednom, a nakon Bjegunaca Ivana Paulette, iskače sudbina podijeljene Pule. Naime, sudbina egzodusa i podijeljene djece na tako reći talijansku i hrvatsku mulariju.” (Željko Ivanjek, Jutarnji list)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Kruh, mašta & mast”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-266-8
  • Broj stranica : 396
  • Uvez : tvrdi, ilustrirano, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2007.
  • Cijena s PDV–om : 160,00 kn

O autoru

Author

Miroslav Bertoša (1938.), povjesničar, dugogodišnji znanstveni savjetnik Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU, sada redoviti profesor u trajnom zvanju Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli. Prvi generalni konzul Republike Hrvatske u Trstu (1995.–1998.). Član suradnik HAZU. Na temelju arhivske građe, pretežito mletačkih arhiva, multidisciplinarno proučava prošlost Istre i sjevernojadranskoga prostora XVI.–XVIII. st. Poznavatelj je suvremene historiografije, a napose kretanja u avangardnoj francuskoj »školi analista«. Glavna djela: Istarsko vrijeme prošlo (1978.), Etos i etnos zavičaja (1985.); Jedna zemlja, jedan rat: Istra 1615.–1618. (1986.), Zlikovci i prognanici: Socijalno razbojništvo u Istri u XVII. i XVIII. stoljeću (1989.); Istra između zbilje i fikcije (1993.); Istra: Doba Venecije (XVI.–XVIII. stoljeće) (1995.); Izazovi povijesnog zanata: Lokalna povijest i sveopći modeli (2002.). U izdanju Durieuxa objavio je knjige Istra, Jadran, Sredozemlje: Identiteti i imaginariji (2003.), Kruh, mašta & mast (2007.) i Doba nasilja, doba straha (2011.).