Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

jorn_omot.cdr

Jorn, Susanne

Nimbi

Nedostupno

Poezija

Opis proizvoda

S danskog prevela Dora Maček

Urednik Miloš Đurđević

“Susanne Jorn (1944) danska pjesnikinja i prevoditeljica, diplomirala je japanski jezik i književnost u Kopenhagenu, englesku književnost u SAD-u, doktorirala iz komparativne književnosti na Sveučilištu Massachussetts. Pjesme iz ove knjige predstavljaju osobne doživljaje svijeta, u kojima riječi izražavaju boje i oblike, inače izražene slikarskim kistom i kiparskim dlijetom. Neke od pjesama bave se ženskim sudbinama iz davne povijesti, aludirajući na danske arheološke iskopine iz brončanog doba, druge su pisane stilom zapisa na runskom spomen kamenju. Odnosi pjesnikinje s ljudima iz njenog okruženja, članovima obitelji, pokazuju istančan osjećaj za unutrašnje doživljaje te profinjen izraz osjećaja u nekim prelomnim životnim trenutcima.
Teme koje nadahnjuju pjesnikinju, a posebno su lijepo izražene tehnikom oslikavanja, nekom vrstom jezičnog akvarela, doživljaji su prirode, osobito sjevernih primorskih krajolika i monotonog danskog reljefa u pjesmama punih čas dramatskog čas sjetnog ugođaja. Pjesnikinja je odrasla uz oca, poznatog danskog slikara Asgera Jorna, što je jasno izraženo u njezinom doživljaju prirode, ali i gradskih vista, uz izrazitu vještinu korištenja jezičnih sredstava. S jedne strane to su izuzetno dojmljivo korištene uobičajene danske riječi, a s druge su to neobične jukstapozicije tih riječi ili maštovite novotvorine.
Njezino pjesništvo je duboko vezano uz nordijsko podneblje i staru nordijsku kulturu. Citati iz staronordijskih pjesama, ili pak japanskih pjesnika, skladno se uklapaju u pjesme određenih osjećaja i ozračja.”  (Dora Maček)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Nimbi”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-297-2
  • Broj stranica : 79
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Hrvatski centar P.E.N.-a, Zagreb, 2008.
  • Cijena s PDV–om :

O autoru

Author

Susanne Jorn (Kopenhagen, 1944.) danska je pjesnikinja i prevoditeljica. Diplomirala je japanski jezik i književnost na sveučilištu u Kopenhagenu i englesku književnost u Sjedinjenim Američkim državama, gdje je i doktorirala iz komparativne književnosti na Sveučilištu Massachussetts. S prvim se pjesmama javlja 1970. godine, te je nastavila pisati i posebno se baviti organiziranjem kulturnih događaja u kojima se prožima književnost s drugim umjetničkim oblicima. Tu se zasigurno vidi utjecaj njezinog odrastanja u obitelji poznatog danskog slikara i kipara Asgera Jorna, komu je posvetila zbirku pjesama u ovom izdanju. Pjesništvo Susanne Jorn je intimno i uglavnom se sastoji od kratkih pjesama u kojima vladaju osjećaji u dodiru s prirodom ili osobnim doživljajima. Boje su sastavni dio tih doživljaja i stvaraju dramatičnu ili smirenu atmosferu. Boje su izraz prirode koja ju okružuje ali i osjećaja i duševnih staja. Svoje pjesme često sama prevodi na engleski, ili piše na engleskom, pa je i zbirka Nimbi. S druge strane, dočarava ozračje kineske i japanske umjetnosti, kako pjesništva, tako i slikarstva, koje prenosi u svoju dansku okolinu. Sama je prevodila kinesku i japansku književnost, te pisala o njima. No bitno je u njenom pjesništvu, da je ono, uvijek duboko vezano uz nordijsko podneblje i staru nordijsku kulturu. Citati iz staronordijskih pjesama ili pak japanskih pjesnika skladno se uklapaju u pjesme određenih osjećaja i ozračja. No unatoč vrlo osobnoj poeziji Susanne Jorn, kao i ostali Skandinavci, nije neosjetljiva na sudbu današnjeg čovjeka općenito. Osim pjesama, napisala je i dva igrokaza, jedan uz glazbu, te izdala CD (2006) na kojem sama govori svoju liriku.