Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

vesper_ensslin_baader_web2014

Koenen, Gerd

Vesper, Ensslin, Baader

Upit

Opis proizvoda

S njemačkog preveo Nenad Popović

Grupa Baader Meinhof i RAF dvadesetak godina potresale su Saveznu Republiku Njemačku i odvele je na rub velike političke krize. Autor je istražio životopise i unutarnje odnose njenih prvih protagonista. Njihove mutne političke ciljeve, snažno erotizirane unutarnje odnose, kult oružja i pljačke, mesijanizam koji vodi u ubilačke činove kao što su potpaljivanja robnih kuća, otmice i egzekucije. Na kraju, na platformi globalne medijske atraktivnosti, one vode i do spektakularne autodestrukcije: samoposvećivanje ovih mladih Nijemaca kroz inscenaciju samurajskog kolektivnog samoubojstva u glasovitom istražnom zatvoru u Stammheimu.

Nakon 11. rujna u New Yorku i Washingtonu, masakara u gradskim središtima Londona i Madrida sa stotinama žrtava te danas svakodnevnog fenomena ljudi bombi, ovo je nezaobilazna knjiga o motivima i unutarnjoj psihološkoj dinamici suvremenih terorističkih grupacija.

Gerd Koenen je portretima njemačkih ikona Bernwarda Vespera, Gudrun Ensslin i Andreasa Baadera snažno utjecao na obnovu njemačke rasprave o radikalnim ideologijama, političkim praksama i pop-mitovima šezdesetosmaške generacije.

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Vesper, Ensslin, Baader”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-282-8
  • Broj stranica : 424
  • Uvez : tvrdi, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2008.
  • Cijena s PDV–om : 160,00 kn

O autoru

Author

Gerd Koenen (1944) je povjesničar i publicist, pisac brojnih radova i članaka u vodećim njemačkim časopisima i listovima. U studentsko doba bio je jedan od poznatih članova SDS-a i, sedamdesetih, maoističkih organizacija. Živi u Frankfurtu. Najpoznatije knjige: su Crni front. Novi antisemitizam u Sovjetskom savezu (1991), Veliki pjevovi - Lenjin, Staljin, Mao Ce Tung. Kultovi vođa i mitovi o herojima (1991), Njemačka i ruska revolucija (s Lewom Kopelewim) (1998), Utopija čišćenja - što je bio komunizam (1998); Crveno desetljeće. Naša mala njemačka kulturna revolucija 1967-1997 (2001). Za Ruski kompleks. Nijemci i istok (2005) dobio Leipzišku nagradu za knjigu.