Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

U_TAMNOM_DIJELU_web2014

Nizon, Paul

U tamnom dijelu pariške zemlje

Upit

Opis proizvoda

Izbor i pogovor Maria Gazzeti
Prijevod s njemačkoga Truda Stamać

…svuda su nahrupili narodi koji traže i mijenjaju mjesto – »tuži« se Nizon u tekstu »U tamnom djelu pariške zemlje«, najaktualnijem i najhrabrijem od svih u ovoj zbirci eseja. »Woodstock«, »U New Yorku«, »Sjećam se, dobar dan!«, »Pokušaj o gledanju«, »Posljednji tango u Parizu« odlične su depeše, minijaturne književne skice, predstavljaju uzorak impresije, ali tek sa svojim epilogom Parizu Paul Nizon pokazuje kako prah prošlosti odjednom može biti matica sadašnjosti. Autor »usred staje grada« nastoji u Parizu ostat čvrst unatoč tuđini. Zatvoren pod mansardnim krovom vidi tamnokožna tijela, čuje »zavijanje i topot« glazbe što nikad ne prestaje. »To je glas njihova identiteta«, razmišlja on pristojno, no pita: »Ali gdje ostaje moj identitet? moja privatnost, moje pravo – ti dakle više ne možeš živjeti na svoj način već samo sudjelovati.«
Paul Nizon ovdje opisuje – podnaslov: »Rasizam u tebi samom« – instinktivnu reakciju samopotvrđivanja jednog Europejca koji se osjeća istisnut iz svojih mjesta, svog razdoblja i koji je toliko ISKREN da masovni nadir stranih ljudi ne može asimilirati u umjetnosti ni kao folklor niti kao negroidnost ili primitivizam. Ta otvorenost, slabost, bijes i iskrenost čine tekst snažnim, izražajnim, aktualnim. Multikulturalno društvo u kojemu mnoštvenost ostaje samo parola pred silnim »pucanjem rubova«, pred siromaštvom koje smo sami skrivili. Nizon se odvažuje na skroman odgovor, Europa sebi ne smije dopustiti da bude samo folkloristički obor kojim upravlja, niti lagodnu velikodušnost »tuđeg pogleda« kulturnih priredbi. Nizonovo mišljenje je jednoznačno. Europa je skrivila siromaštvo koje sad ovdje upriličuje njezina vlastita »Afrika«. Valja prepoznati rasizam u nama samima i oprostiti se s cijelim razdobljem europskog političkog i kulturnog kolonijalizma. Nijedan drugi put Europi ne pruža šansu. Ili se samoubojstvo nastavlja posredstvom drugih naroda – a to bi bila posebno perfidna varijanta samoprouzročene propasti.

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “U tamnom dijelu pariške zemlje”

Detalji

  • ISBN : 953-188-044-1
  • Broj stranica : 106
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1995.
  • Cijena s PDV–om : 60,00 kn

O autoru

Author

(Bern, 1929.) prve je proze, Die gleitenden Plaetze, objavio 1959. godine, no reputaciju jednog od vodećih europskih pripovjedača i esejista stekao je objavljivanjem proze Canto 1963.