Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Matešić, Marina,

Slapšak, Svetlana

Rod i Balkan

Upit

Opis proizvoda

Rod i Balkan Marine Matešić i Svetlane Slapšak inkorporira dvije studije o porodnjavanju balkanizma, odnosno o rodnom čitanju balkanizma. U prvoj autorice bilježe povijesnu praksu prikazivanja Balkana u djelima muških putnika da bi im supostavile ženske autorice koje su u svojim putopisima rastakale patrijarhalno viđenje Balkana tijekom 18. i 19. stoljeća. Podrobno analizirajući putopise Mary Wortley Montagu, Emily Strangford, Dore d’Istrije, Jelene Dimitrijević, Marije Karlove, Pauline Irby i Georgine Mackenzie, zaključuju da je njihova protofeministička uloga išla zajedno s njihovim čestim imperijalističkim nastojanjima. S time u skladu autorice u drugoj studiji govore o rodnoj situaciji na Balkanu u 20. stoljeću te preispituju koncept roda, njegovu aproprijaciju za razne proizvoljne teze i ideje te njegovu posljedičnu kontaminaciju. Također, zalažu se za sagledavanje pojma mobilnosti kao politički obilježenog.

 

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Rod i Balkan”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-425-9
  • Broj stranica : 323
  • Uvez : tvrdi uvez, 13 x 21
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2017.
  • Cijena s PDV–om : 168,00 kn / 22,30 €

O autoru

Author

Marina Matešić rođena je u Splitu. Studirala je filozofiju, književnost i rodne studije te doktorirala antropologiju roda na postdiplomskoj školi za humanistiku Institutum Studiorum Humanitatis u Ljubljani. Kao gostujuća istraživačica provela je stipendijske posjete na Duke University u SAD–u i Humboldt–Universität zu Berlin. Piše i istražuje teme konstrukcije roda i spolnosti, kulturnih identiteta i migracija, feminizma, balkanologije i postkolonijalnizma.

Author

Svetlana Slapšak rođena je 1948. u Beogradu, gdje je diplomirala klasičnu filologiju na Filološkom fakultetu. Godine 1984. doktorirala je s temom rječnika Vuka Karadžića i prevedenica iz grčkog jezika. Radila je na Institutu za književnost i umjetnost u Beogradu, a od 1986. zaposlena je na Filozofskoj fakulteti u Ljubljani. Objavila je više od 50 knjiga i 400 znanstvenih radova iz područja antropologije, rodnih studija, balkanologije i feminističke kritike. Također je prevela više djela s latinskog, starogrčkog, francuskog i engleskog na srpski. Za svoj rad osvojila je više književnih i nagrada za mirovni angažman.