Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

POSLJEDNJA_NOC_EMILEA_ZOLE_web2014

Pagès, Alain,

Rizzoni, Gianni

Posljednja noć Émilea Zole

Upit

Opis proizvoda

Prevele Ljiljana Avirović i Dubravka Celebrini

“Vijest o smrti Émilea Zole ubrzo se proširila ne samo Parizom nego i čitavom Francuskom i cijelim svijetom. Užasu i boli piščevih prijatelja – i svih Dreyfusovih zagovornika koji su zajedno sa Zolom podnijeli teret kampanje o njegovoj nedužnosti – suprotstavlja se divlje veselje nacionalista, militarista i najzadrtijih katolika. Pravedan kraj za jednoga »pornografa«, za nekoga tko je izdao Francusku i blatom okaljao njezinu vojsku. Po ulicama se pjeva: »Samo Dreyfus za njim žali/ brzo će ga stići ista sudbina«. »Talijan je konačno nestao«, piše u nekim novinama. Pa zatim: »Svinja je crknula!« Karikaturisti ga već godinama prikazuju kao svinju koja u blato umače pero i tako piše svoja djela. Neki novinari i pisci, poput antisemita Drumonta i nacionalista Rocheforta, vođâ Dreyfusovih protivnika, smatraju da je Zola počinio samoubojstvo jer nije mogao podnijeti stid ili grizodušje zbog zla koje je nanio Francuskoj braneći židovskog časnika. Ostali pak – ali njih je zaista malo – sumnjaju da ga je netko ubio…”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Posljednja noć Émilea Zole”

Detalji

  • ISBN : 953-188-183-9
  • Broj stranica : 206
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2003.
  • Cijena s PDV–om : 120,00 kn / 15,93 €

O autoru

Author

Alain Pagès (1950), profesor na Sorbonni, objavio je nekoliko knjiga koje proučavaju povijest naturalizma ili ulogu Zole u aferi Dreyfus.

Author

Gianni Rizzoni, predsjednik i glavni urednik talijanske izdavačke kuće Libri Scheiwiller. Novinar kulture, divulgatore povjesni i književni osnovao je le Edizioni del Sole 24 Ore, te je dugo vremena bio glavni urednik izdavačke kuće Giorgio Mondadori. 1988. godine osnovao je poznatu Agenda Letteraria.