Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

OBRACUN_POSLJEDICA_web2014

Campa, Riccardo

Obračun posljedica

Upit

Opis proizvoda

S talijanskoga preveli Morana Čale Knežević, Smiljka Malinar, Mate Maras

“Umjetnost je ne–mjesto (utopija) gdje um nastoji potvrditi spoznajni kriterij. Na početku zajedničkog vremena sve je utopijsko, jer opasnosti postojanja osuđuju na privremenost svaki oblik društvene organizacije. Horda je putujuća utopija, koja postupno dolazi do spoznaje postojećeg u skladu s osnovnim potrebama i prastarim nagonima.” (Marijan Šunjić, u predgovoru knjizi)

“Moderno društvo zavarava u pogledu stupnja spontanosti i originalnosti što ga pojedincima omogućuje da iskažu. Mreža odnosa i međusobnih uvjetovanosti zapravo je takva da uništava svaki subjektivni pokušaj koji bi htio istaknuti neobičnost ili antikonformizam. Slobodu suvremenih ljudi teško je ne samo postići, nego čak i odrediti, budući da se blago rečeno neugodnostima izlažu pojedinci koji se upuste u izolirani akciju, ukoliko ona ima kakvu svrhu koja nije čisti epikurejski užitak. Shvati li se kao predio u koji nisu prodrle norme, protudruštvenost je praktično nedohvatljiva: što god se čini, kakva se god ideja zastupa, sva se ta očitovanja uvijek mogu svesti u okrilje »zajedničkog načina mišljenja«. I samo disidenstvo, i sam prijestup, predviđaju se kao oblici osporavanja što ih poredak zajednice može podnijeti.
Nepovezanost navodi na razmatranje fragmentacije svijesti što se iz arheologije uspijeva izvući kao spoznajni modalitet koji traži dublju interpretativnu vezu s aktualnim događajima: što se teže uobličuje prošlost, to se teže javlja opravdanje sadašnjosti. Vizije često navode da se stapaju aspekti realnosti, ali ih pobijaju monolitizam i jednoglasnost: sve što se javlja na površini svijeta ne nalazi nužno opravdanje u ustaljenom spoznajnom sustavu, a ipak se ne može smatrati sekundarnim ili upravo pleonastičkim spram stupnja vjerodostojnosti koja više ili manje eksplicitno uvjetuje baštinu već stečenih uvjerenja i pouzdanja.”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Obračun posljedica”

Detalji

  • ISBN : 953-188-041-7
  • Broj stranica : 184
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1995.
  • Cijena s PDV–om : 80,00 kn / 10,62 €

O autoru

Author

Bivši učenik nobelovca Erwina Schrödingera i Georgesa Dumézila, redoviti je profesor povijesti političkih znanosti pri Sveučilištu u Napulju i političkog prava pri Sveučilištu u Morónu. Od godine 1993. dopredsjednik je Nacionalnoga odbora za promicanje talijanske kulture u inozemstvu.