Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

Nacionalna_zbilja_i_njezini_prividi_web2014

Dugandžija, Nikola

Nacionalna zbilja i njezini prividi

Upit

Opis proizvoda

“Autor drži da su sve zajednice temeljene na krvnom srodstvu ili pak na ideji. Javnost, dakako, biva uvijek u pozadini krvne zajednice i – vice versa. Sudbina zajednice je različita, što bitno ovisi od socijalne konstelacije. Dok jedne postaju slabašne zbog iracionalnosti, ljubavi i prepreka u stvaranju harmonije, druge doživljavaju poraz zbog neusklađenosti duha i života. Dugandžija se s pravom zalaže za to da se znanstvenici othrvu bilo kom obliku apologetičnosti, pa i etničkih zajednica.
Za pisanje ove knjige korištena je bogata domaća i, navlastito, literatura na drugim jezicima. Sastavljena je od izvrsnih, sažetih znanstvenih eseja pa se može čitati zasebito svaki od njih; istodobno ima čvrstu strukturu koherentne i konzistentne studije. Nisam zdvojan u tome da će naići na širok odjek kao nov znanstveni prilog i pouzdana podloga odgonetanja sudbonosnih dilema hrvatskog društva.” (Esad Ćimić, iz recenzije)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Nacionalna zbilja i njezini prividi”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-310-8
  • Broj stranica : 318
  • Uvez : tvrdi, 13 x 21 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2010.
  • Cijena s PDV–om : 150,00 kn / 19,91 €

O autoru

Author

Dr. Nikola Dugandžija (1933.–2022.) objavio je niz radova iz područja sociologije i demografije, od kojih se dobar dio bavi religijskim, etničkim i nacionalnim identitetima. Studija Etničko-nacionalni otkloni. Između kozmopolitizma i plemena bavi se analizama etničkog i nacionalnog identiteta te njihovom ulogom u stvaranju novih država. Autor se polemički odnosi prema tezi o trajnosti etničkih identiteta, priklanja se mišljenju Ernsta Gellnera da ona nije rezultat duge povijesti naroda nego izvire iz političkih ideologija 19. stoljeća. Dio rukopisa posvećen je problemu odnosa i međuovisnosti etničkih, nacionalnih i vjerskih identiteta, s posebnim naglaskom na područje jugoistočne Evrope u proteklom desetljeću. Izbor iz bibliografije: Knjige: Religija i nacija na području zagrebačke regije (1985); Kriza i religija (1989); Ateizam (1994). Studije: Položaj naroda i međunacionalni odnosi u Hrvatskoj (1992); Intelektualci i duh vremena (1997); Etničnost, nacija, identitet (1998); Između etničko-nacionalnih identiteta (1999); Nacionalna masa i njezini vođe (1997); Etničnost i povijest (1999); Etnonacionalni sindrom (2004); Od nacije do reakcije: nacionalne manjine i nacionalni agnostici (2006); Nacionalna zbilja i njezini prividi (2010).