Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

JEZIK_U_PROGONSTVU_web2014

Kertesz, Imre

Jezik u progonstvu

Upit

Opis proizvoda

Prevela s mađarskoga Xenia Detoni

Tema je gotovo uvijek zatvarala pogled na književni rad Imre Kertésza, i morat će još proći određeno vrijeme da on izađe iz sjene. Bezlični pokušaj potpunog lišavanja prava, pljačka i uništenja europskog židovstva ne spada u one priče i teme koje se mogu raspraviti u utorak i u srijedu staviti ad acta. To ne zastaruje.

“Nedavno mi je jedan poznanik dobacio primjedbu da drukčije govorim u svojim esejima negoli u romanima. Priznajem, ta me je poznanikova opaska toliko zaprepastila da ju otada ne mogu izbiti iz glave. Iskreno govoreći, vjerojatno nikada ne bih napisao sljedeće oglede da mi ih nisu naručili. A nikada ih ne bi ni zatražili da se nije urušilo ono drugo veliko europsko totalitarno carstvo koje označavaju pridjevkom socijalizma. To je ujedno bio i prostor u kojemu sam i sam boravio, ali i život koji me je u potpunoj stvarnosti upoznao sa stanjem normalnog postojanja, zapravo proglašen ilegalnim. Holokaust i okolnosti postojanja u kojima sam pisao o holokaustu medu sobom su se neraskidivo isprepleli. Meni se holokaust nikada nije javljao u prošlome vremenu.”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Jezik u progonstvu”

Detalji

  • ISBN : 953-188-191-X
  • Broj stranica : 300
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2004.
  • Cijena s PDV–om : 120,00 kn / 15,93 €

O autoru

Author

Imre Kertész rođen je u Budimpešti 1929. godine. Godine 1944. deportiran je u konc–logor Auschwitz, potom u Buchenwald. Od 1948. do 1951. radi kao novinar, potom kao neovisni pisac i prevoditelj (prevodio je Nietzschea, Hofmannsthala, Schnitzlera, Freuda, Witggensteina). Prvi roman iz trilogije posvećene Auschwitzu Sorstalanság (Čovjek bez sudbine) objavio je 1975. godine, slijede A kudarc (Fijasko) 1988. i Kaddis a meg nem született gyemekért (Kadiš za nerođeno dijete) 1990. godine. Osim romana objavio je i proze: A nyomkeresõ (Izviđač, 1977) i Az angol labogó (Engleska zastava, 1991), te zbirke eseja A holocaust mint kultúra (Holokaust kao kultura, 1993), A gondolatnyi csend, amig kivégzõoztag újratõlt (Trenutak tišine dok streljački vod puni puške, 1998) i A számúzött nyelv (Jezik u progonstvu, 2001). Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 2002. i Herderove nagrade za 2000. godinu.