Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

kordic_jezik_web2014

Kordić, Snježana

Jezik i nacionalizam

Upit

Opis proizvoda

Ovo je u domaćoj sredini prva knjiga koja na osnovi uvida u obimnu inozemnu literaturu rasvjetljava odnos između jezika i nacije. Čitatelju se u njoj nude spoznaje o tome kako se prave nacije, kako se instrumentalizira jezik za nacionalističke ciljeve, kako se falsificira prošlost i izgrađuju mitovi koji podupiru ideološki poželjnu sliku stvarnosti. U knjizi se identitet razotkriva kao konstrukcija, a kultura kao nepodudarna s nacijom. Pokazuje se da jezik kojim govorimo ima šire granice nego što mu uobičajeno ucrtavaju, a predočava se i prava priroda jezičnog purizma.
S obzirom na ovdašnja proširena shvaćanja, mnogima bi se sadržaj knjige mogao učiniti revolucionarnim. Ali on to nije, nego se prije radi o izoliranosti domaće sredine od dosega znanosti u svijetu. Cilj ove knjige i jest da se ta izoliranost prevlada i da se nadoknade postojeći deficiti u znanju.

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Jezik i nacionalizam”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-311-5
  • Number of pages :
  • Binding :
  • Publisher :
  • Price with VAT :

O autoru

Author

Snježana Kordić rođena je 1964. u Osijeku. Radila je na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, gdje je magistrirala i doktorirala. Potom je u Njemačkoj habilitirala i radila posljednjih petnaestak godina kao znanstveni suradnik, docent i profesor na sveučilištima u Bochumu, Münsteru, Berlinu i Frankfurtu. Piše knjige i mnogobrojne lingvističke radove.