Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

inzenjeri_dusa_web2014

Westerman, Frank

Inženjeri duše

Upit

Opis proizvoda

S nizozemskog prevela Maja Weikert

U Inženjerima duše. Pisci pod Staljinom. (2003.) govori o piscima u Sovjetskom Savezu pod Staljinovom vladavinom, za koju dobiva nekoliko značajnih nizozemskih nagrada.
Frank Westermanova nagrađena reportaža je brilijantni prikaz postsovjetske Rusije, te istovremeno napeti žurnalistički krimi o životu sovjetske književne scene i mašinerije moći.

Autor kreće u pustolovinu, stazama Staljinovih robova, nesretnika koji su premošćivali rijeke i mora, tj. gradili kanale koji više nikomu ne trebaju ili su iščezli u novostvorenim pustinjama. Pišući priču o gigantskim sovjetskim kanalima, u izvedbi zatvorenika brojnih sovjetskih gulaga, Westerman rekonstruira i sovjetsku, staljinističku, književno-angažiranu scenu. U becketovskoj inscenaciji, koja, na žalost, to nije bila, četerdesetak izabranih sovjetskih književnika sjedi u oktobru 1932. godine u moskovskoj vili Maxima Gorkog i sluša Staljinove upute po pitanju književnosti, jer književnici i nisu ništa drugo do »inženjeri duše«, odgojitelji, čija je dužnost da »literarna djelatnost postane kotačićem mehanizma koji će radničku klasu staviti u pokret«. No, nije sve išlo kako je zamišljeno, pa čak 11 književnika završava u »arhipelag gulazima«, slomljeni fizički i duhovno.

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Inženjeri duše”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-278-1
  • Broj stranica : 327
  • Uvez : tvrdi, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2007.
  • Cijena s PDV–om : 160,00 kn / 21,24 €

O autoru

Author

Frank Westerman rođen je 1964. godine u Emmenu, u Nizozemskoj. Kao slobodni novinar proputovao je Afriku, Latinsku Ameriku i istočnu Europu. 1993. postaje dopisnik novinaVolkskrant u Beogradu, te godinu poslije o svojim iskustvima piše svoju prvu knjigu Most nad Tarom. Tri godine kasnije piše knjigu o Srebrenici Najmračniji scenarij. Od 1997. do 2000. godine dopisnik je nizozemskog NCR Handelsblada u Moskvi, gdje piše i svoju treću knjigu De Graanrepubliek za koju osvaja Dr. Lou de Long nagradu za suvremenu povijest. Westermanova posljednja knjiga El Negro i ja njegova je najosobnija knjiga, književno putovanje o kulturi, identiteti i rasi, za koju je nagrađen belgijskim ekvivalentom Bookerove nagrade – The Golden Owl Literature Prize 2005.