Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Miholek, Mislav

Hrvatska starokatolička crkva između Zagreba i Beograda

Upit

Opis proizvoda

Ova tema prethodno nije istraživana i formulirana na tako sveobuhvatan način. Posebna vrijednost ove knjige je što analizira izvorne tekstove reformnih i starokatoličkih, ali i rimokatoličkih izdanja od 1917.—1940. Većinom je riječ o tiskovinama u autorovom privatnom vlasništvu koje je sustavno prikupljao od 2007. godine.

— MARINA SCHUMANN

…kompaktan prikaz djelovanja jedne manjinske vjerske zajednice u Hrvatskoj između dva svjetska rata. Knjiga pokazuje kako su pojedinci koji su stvorili novu vjersku zajednicu — Hrvatsku starokatoličku crkvu bili na društveno–političkoj sceni još za vrijeme Austro–Ugarske, a religija i politika bile su povezane, što dosadašnja literatura nije toliko istaknula. Autor iznosi na vidjelo i nove spoznaje o odnosima između Starokatoličke crkve i Hrvatske seljačke stranke.

— IVAN PADJEN

Knjiga ispunjava svojevrsni nedostatak znanstvenoga prikaza povijesti malih vjerskih zajednica na hrvatskome jeziku. Uz prikaz razvitka Hrvatske starokatoličke crkve u Hrvatskoj, autor također komparativno prikazuje i razvoj ove zajednice medu bosanskohercegovačkim i vojvođanskim Hrvatima, koji su često zanemareni u pojedinim prikazima crkvene ili nacionalne povijesti.

— VELIMIR VESELINOVIĆ

Vješto kombinirajući različite slojeve istraživačkog zahvata autor nas uvodi u koloplet teoloških, povijesnih i političkih procesa i pojava koji su rezultirali nastankom i djelovanjem Hrvatske starokatoličke crkve. Bilo da se radi o teološkim uzrocima i razlozima ili onim povijesnim i političkim koji su važni za nastanak i djelovanje Hrvatske starokatoličke crkve autor sa zavidnom akribijom obrađuje navedene tematske dimenzije uvodeći čitatelja u, kadikad, zamršene sklopove uzroka i posljedica konkretnih zbivanja. Sve to čini ovu knjigu nezaobilaznim štivom za buduća istraživanja o nastanku i djelovanju Hrvatske starokatoličke crkve.

— GRACIJANO KALEBIĆ

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Hrvatska starokatolička crkva između Zagreba i Beograda”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-499-0
  • Broj stranica : 277
  • Uvez : tvrdi uvez, 15 x 23 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2022.
  • Cijena s PDV–om : 147,00 kn / 19,51 €

O autoru

Author

Mislav Miholek rođen je 1984. u Zagrebu, gdje je završio diplomski studij teologije na Teološkom fakultetu ‘Matija Vlačić Ilirik’. Pisao je kolumne za Križ života, Politikaplus.com, Perun.hr, a trenutno vodi blog Miholekove mrvice — teološki recepti za dobar život za Vecernji.hr. U strukovnoj udruzi Hrvatski novinari i publicisti predsjednik je Etičkoga foruma.