Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

fasizam_web2014

Silone, Ignazio

Fašizam

Upit

Opis proizvoda

Fašizam. Njegov postanak i razvitak prva je i do danas najcjelovitija analiza talijanskog fašizma i temeljnog ustroja desnih totalitarizama 20. stoljeća. Napisana još tridesetih godina, i dan danas se kao takva pretiskuje u programima velikih svjetskih izdavačkih kuća. Kod nas ju je preveo Milan Durman, a u jednom malom izdanju izašla je 1935. kod Združne štamparije (B. Miletić). Ovo izdanje rekonstruirano je na osnovi jedinih dvaju (krnjih) primjeraka koji postoje u hrvatskim bibliotekama.
Siloneovo djelo je značajan i u mnogim dijelovima originalan pregled važnih poglavlja povijesti Italije – preporod, veliki rat, biennio rosso (crvene, revolucionarne godine 1919/20), okupacija tvornica. Pregled individualizira korijene fašizma kao fenomena, te želi otkriti razloge njegova uspjeha, prvotno kao ideologije a potom kao političkog režima. Rezultat je kompleksan portret i zamršeno klupko heterogenih činjenica u kojima je, zbog ekonomskih kriza, agrarnih pitanja, maksimalizma socijalista, teškoća tokom reformi, komunističkog dogmatizma, Mussolinijevih taktičkih sposobnosti i revanšizma poduzetničkih društvenih slojeva gotovo nemoguće ukazati na jedinstveni uzrok koji bi determinirao fašizam.

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Fašizam”

Detalji

  • ISBN : 953-188-247-9
  • Broj stranica : 317
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2006.
  • Cijena s PDV–om : 160,00 kn

O autoru

Author

Ignazio Silone (1900-1978), pisac, novinar i politički čovjek bio je jedan od utemeljitelja Komunističke partije Italije, iz koje je izašao 1931, ne slažući se s njenom staljinističkom orijentacijom. Bio je politički emigrant u Švicarskoj do oslobođenja Italije, kad se vratio u domovinu i kao socijalistički kandidat bio izabran u konstitutivnu skupštinu. Razočaran političkom aktivnošću bavio se također književnim i novinarskim radom. Bio je esejist i pripovjedač. Prevedena su njegova djela Fontamara, Biblioteka Epoha, kolo 2, knjiga 2., Zagreb 1935. (prijevod Ante Jureša); Kruh i vino, Glas rada, Zagreb 1952. (prijevod Vladan Desnica, tekst o životu i djelu autora Ivo Hergešić); Pregršt kupina, Rad, Beograd 1953. (prijevod Nikola Dumić).