Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

DOBRA_BOSNA_web2014

Mahmutćehajić, Rusmir

Dobra Bosna

Opis proizvoda

“Uništenje Bosne moguće je na dva načina – prvo, da bude prihvaćen stav o neodrživosti jedinstva u različitosti, iz čega će zakonomjerno proisteći razdvajanja muslimana, katolika i pravoslavaca, a da uz to bude očuvan neki oblik koji bi zadovoljio zahtijeve međunarodnog pravnog poretka; i drugo, da Bosna posve bude rastavljena u nekoliko dijelova koji će biti pridodati i ujedinjeni u susjedne nacionalne države. (…)
Biće Bosne nije prost i historijskim nesretnim usudom uspostavljeni sastav različitih dijelova koji se uslijed stečenih prilika rastavljaju, da bi uspostavili svoje prirodne veze u novim cjelinama. Tok historije tvori složena ali neumitna borba za priznanje. Učinci te borbe iskazuju se u nužnosti potčinjenja i uništenja »drugog«.” (Rusmir Mahmutćehajić, iz Pogovora)

“Tako misliti, tako govoriti i tako pisati o Bosni i ljudima kojima je usud dodijelio i kaznu i nagradu da se u ovoj do bola prelijepoj zemlji rađaju, žive i umiru može samo onaj pojedinac kojega je priroda obdarila zvjezdanim intelektom, davši mu moć da osjeti, pronađe i zahvata bistrinu iz najdubljeg i najplemenitijeg vrela ljudskosti i Istine. U ovoj našoj zatamnjenoj javi, u ovoj svekolikoj poplavi laži, licemjerja, bedastoće i neznanja čini se da svaki glas razbora, svaka riječ istine i ljubavi, svaki proplamsaj razbistrene svijesti dolazi iz Rusmirove ŽIVE BOSNE. Jer, Rusmirova i naša živa Bosna svojevrstan je leksikon mudrosti, bosanski i bošnjački sveznadar, Knjiga istine o Bosni, onoj jučer, ovoj danas i onoj koje će biti.” (Nijaz Alispahić, Leda Saliniana)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Dobra Bosna”

Detalji

  • ISBN : 953-188-066-2
  • Broj stranica : 233
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1997.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Rusmir Mahmutćehajić rođen je 1948. godine u Stocu. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Sarajevu, a magistrirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Radio je kao istraživač i direktor u Institutu zaštite na radu Sveučilišta u Sarajevu. Bio je podpredsjednik Vlade Bosne i Hercegovine, i ministar za energetiku, rudarstvo i industriju Bosne i Hercegovine, kada je, ne slažući se s preovlađujućom politikom, podnio ostavku. Od 1992. godine predsjednik je Bosanskohercegovačkog komiteta CIGRE, od 1996. predsjednik izdavačkog savjeta časopisa Dijalog, urednik časopisa Bosanskohercegovačka elektrotehnika, i Blagaja. 1997. izabran je za prvog predsjednika Međunarodnog foruma Bosna. Objavio je i sedamnaest knjiga autorske proze, političkih i filozofskih eseja te prijevoda na bosanski jezik.