Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

NEOSTVARENI_DIJALOZI_web2014

Tabucchi, Antonio

Neostvareni dijalozi

Nedostupno

Dramska umjetnost

Opis proizvoda

S talijanskog prevela Tatjana Peruško

“Prvi dramski tekst, »Gospodina Pirandela zovu na telefon«, groteskna je dramska radnja o glumcu. Riječ je o figurativnom dramskom govoru: Tabucchi njeguje moderno dramsko pismo na tragu talijanske dramaturške tradicije dvadesetog stoljeća. Radnja je smještena u psihijatrijsku bolnicu gdje se Glumac obraća kolektivnom liku. Zboru koji je, uz Verglaša, jedini protagonist ove drame. Glumac je tipičan proizvod dvadesetostoljetne dramske tradicije. Možemo ga usporediti s Harwoodovim »Garderobijerom«, tekstom u kojem je također u prvom planu osoba glumca.
Drugi dramski tekst naslovljen je »Vrijeme ističe«. Premda i ova drama nosi groteskni naboj, riječ je o daleko eksplicitnijem dramskom govoru negoli je to slučaj s prvoopisanom dramom. Radnja je ovdje smještena u bolnicu, ali ne psihijatrijsku, a glavni likovi su Muškarac i Časna sestra. Muškarac se zatekao na posljednjem ispraćaju svoja pokojnoga brata. Naoko realistički motivirana, ova se drama pretvara u tipičan egzistencijalistički govor o trenutku suvremenoga življenja.” (Novi list, 26. 2. 1996.)

“Pamtiš li smijeh? A šale… Koje šale? Ne znam o kojoj šali govoriš, ostavimo šale na miru, baš si se ti našao da mi govoriš o šalama! (Lupajući se rukom po čelu.) Ma naravno! Šala s Mademoiselle Yvette, s onom licemjerkom od Mademoiselle Yvette! Kako da se ne sjećam! Sve je to bilo zbog mačke, je li tako? O bože, kakav smijeh! Mama nas je kaznila obojicu, tjedan dana bez kolača.
Mama je pekla previše kolača, ne čini ti se? Provela je život praveći kolače, što misliš, kakvog je značenja bilo u tome, mislim, pretpostavljam da je u psihološkom smislu imalo neko značenje. Nije se radilo o kompenzaciji, jer ih nije jela, samo ih je pekla. No, dobro, ako ništa drugo, imali smo slatko djetinjstvo, i to je nešto.”

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Neostvareni dijalozi”

Detalji

  • ISBN : 953-188-051-4
  • Broj stranica : 58
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1996.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

S više od deset, opsegom kraćih djela objavljenih u razdoblju između 1975. i 1992. godine, kao i brojnim prijevodima portugalske poezije na talijanski jezik, Antonio Tabucchi opravdava status jednoga od najproduktivnijih i najcjenjenijih pripovjedača srednje generacije, kako u Italiji, tako i u Europi. Njegov pripovjedački opus dijeli se na pripovijetke i kraće romane, među kojima je najčitaniji i na mnoge jezike preveden Indijski nokturno (1984), roman kojega autor u svome proslovu naziva »nesanicom« i »putovanjem«, »Nokturnom u kojemu se traga za jednom Sjenkom«; tom romanu je u Francuskoj dodijeljena nagrada »Médicis Étranger«. Od knjiga pripovijetki svakako valja izdvojiti naslove: Igra obrtanja (1981), Žena iz Porto Pima (1983), te Mali nesporazumi bez važnosti (1985). U njima je do prepoznatljivosti izrađen osebujan Tabucchijev pripovijedni jezik refleksivne nedorečenosti, kao i strukturalno probijanje žanrovskih okvira kriminalističke, pustolovne, ljubavne priče u smjeru metafizičke tradicije koja talijanskoj noveli nije strana. Neostvareni dijalozi (1987) predstavljaju prvi Tabucchijev pokušaj izražavanja dramskim jezikom; prvi se neostvareni dijalog »Gospodina Pirandella zovu na telefon« tematski vraća postojanoj Tabucchijevoj odanosti svom pjesničkom uzoru: Fernandu Pessoi. Pessoin fiktivni sugovornik odabran je po kriteriju višestruke poetičke srodnosti (prisjetimo se Pirandellova pokojnog Mattije Pascala, zatim lica koja traže autora i ostalih djela, kao i Pessoine osobne i pjesničke raspršenosti u brojne heteronime). Drugi neostvareni dijalog pokušaj je monologizirajućeg »Ja« da u grotesknom dvoboju s neobičnim protivnikom oživi razmrvljenu iluziju o sebi. Osim spomenutih, Antonio Tabucchi je napisao sljedeća djela: Piazza d’ Italia (1975), Piccolo naviglio (1978), Il filo dell’ orizzonte (1986), I volatili del Beato Angelico (1987), Un baule pieno di gente (1990), L’ angelo nero (1991), Requiem (1992) i Sogni di sogni (1992). (Tatjana Peruško)