Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

AUTOBIOGRAFIJA_web2014

Franklin, Benjamin

Autobiografija

Upit

Opis proizvoda

S engleskog preveo Šime Balen

“Premda je Franklinovo djelo jedna od najpoznatijih autobiografija napisanih u Americi, ono je nepotpuno; pripovijedanje se zaustavlja 1759. godine, a Franklin je živio od 1706. do 1790. Doseg je prvenstveno u njenoj reprezentativnoj vrijednosti kao slike Amerike koja se uzdiže, a manje kao portreta Franklinova života. Kao sekularni primjer ’spiritualne’ autobiografije, ona širi granice tradicije koje su utemeljili puritanci i za suvremene čitaoce bilježi dostignuća ’posvećenog’ pojedinca, čiji će egzemplarni život postati modelom američkog ’novog čovjeka’.” (Columbia Literary History of the United States)

“Dragi sine: uvijek sam nalazio užitak u otkrivanju svake i najmanje anegdote o svojim precima. I sam se možda sjećaš, kad si bio samnom u Engleskoj, istraživanja koja sam vršio među ostacima svoje rodbine, kao i putovanja koja sam u tu svrhu poduzeo. Predmnijevam da bi isto tako i tebi moglo biti drago da upoznaš pojedinosti iz moga života, od kojih su ti mnoge još nepoznate, pa sam – u nadi da ću za svog sadašnjeg samovanja na ladanju, tjedan dana uživati nesmetanu dokolicu – sjeo da ti ih opišem. Na to me, osim toga, navode i još neke pobude. Možda će moji potomci htjeti znati kako sam se izdigao iz bijede i zabitnosti, u kojoj sam rođen i odgojen, do stanja izobilja i stanovitog stupnja slave u svijetu, i kako sam proživio svoj dosadašnji vijek s mnogo sreće, čijim sam se povoljnim prilikama uz blagoslov Božji znao tako uspješno poslužiti, kao što će možda i neke od tih mojih postupaka smatrati prikladnim za svoje prilike, pa stoga i pogodnim za oponašanje.”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Autobiografija”

Detalji

  • ISBN : 953-188-008-5
  • Number of pages :
  • Binding :
  • Publisher :
  • Price with VAT :

O autoru

Author

Benjamin Franklin (Boston, 1706. – Philadelphia 1790.) jedna je od najcjenjenijih ličnosti američke povijesti, kojeg smatraju ocem utemeljiteljem Amerike. Bio je prije svega poznat kao politički aktivist, diplomat, znanstvenik, izumitelj, izdavač i naravno pisac. Rano je napustio školu i počeo raditi kao šegrt u tiskarnici New England Courant gdje je anonimno objavio svoj prvi veliki članak. Benjamin Franklin smatrao se strastvenim čitateljem te znatiželjnom i skeptičnom osobom koja je svojim satiričkim člancima često znala zabavljati ljude na području Bostona. Uskoro nakon toga odlazi u New York te Philadelphiu gdje otvara malu tiskarnicu, nakon čega je počeo obajvljivati kalendare i brojne utjecajne časopise. Postupno se počeo penjati u svijetu politike. Najprije je postao član Pennsylvanijske skupštine, nakon čega je izabran u kongres gdje je odigrao ključnu ulogu u pobuni protiv Velike Britanije. Bio je prvi ministar pošte, sporazumni agent i slavni član Ustavne konvencije. Franklin je bio poznat po utvrđivanju identičnosti munje s elektricitetom, postavljanju nove teorije elektriciteta, dokazujući postojanje pozitivnog i negativnog elektriciteta. Isto tako otkriva tijek i karakteristike Golfske struje, te pronalazi gromobran. Godine 1775. postaje članom američkog kongresa i autor jednog od najvrjednijih dokumenata poznatog kao »Deklaracija neovisnosti«. Bio je diplomatski predstavnik u Francuskoj od 1776. do 1785. te se koristio svojim osobnim ugledom da pomogne Sjedinjenim državama u njezinom ratu za nezavisnost. Nakon povratka u Ameriku, Franklin sudjeluje u stvaranju američkog ustava 1787. godine. Posljednje godine svog života bilježi velik broj članaka u korist ukidanja ropstva.