Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

ZAGREB NJM SAMIM_web2014

Maroević, Ivo

Zagreb njim samim

13,27 €

Vizualna umjetnost

Upit

Opis proizvoda

Ilustrirano fotografijama iz zraka Studija Hrg.

Sadržaj: Idealni grad • Dvojni grad: Srednjovjekovna gradska struktura • Utemeljiteljski grad: Donji grad između povijesti i razvitka • Izdužen grad: Međuratno širenje prema istoku i zapadu • Grad vila i zelenila: Severna zona do Sljemena • Nedovršen grad: Grad na Trnju • Socijalistički grad: Skok preko Save • Što poslije?

“Zašto »Zagreb njim samim«? Zato što gradovi govore o sebi onim što jesu iznoseći sve svoje identitete pred one koji mogu čitati njihovu strukturu i skrivene poruke i koji ih razumiju. Prema tome oni nisu samo odgovori na pitanja što ili tko, već i na pitanja, gdje i kada, kako i zašto. Gradovi su i obavijest i instrukcija i motivacija, gledamo li tek temeljne parametre oblika ljudskog komuniciranja. Gradovi su dinamične strukture mreža (komunikacija) i ljusaka (arhitekture), kako ih je svojevremeno odredio K. Doxiadis, unutar kojih se stvaraju prostori grada, koje doživljavamo kao prostore bivanja. (…) Zašto Zagreb i zašto njim samim? Zagreb je grad moga djetinjstva i moga života, makar sam ponikao na Mediteranu noseći u sebi genetski kod zavičaja u skrivenom urbanitetu grčkog Farosa. Nije slučajno ime moga rodnoga mjesta Stari Grad. Došao sam u Zagreb kao petogodišnjak nakon čudesne dječje seobe u kojoj se ne seli tek ljudsko biće u nastanku, već i zavičaj. Tako imam dva zavičaja: onaj stvarni u kome sam se rodio i kome emocionalno pripadam i onaj zbiljski u kome živim cijeli život i kome pripadam racionalno. Nikad nije bilo sukoba između njih. Oni su se savršeno preklopili stvorivši neku čudnu sintezu. U Zagrebu sam živio na radničkoj »crvenoj« Trešnjevci, a potom u Trnju prateći preobrazbe toga zagrebačkog sela u grad. Cijeli sam život živio u Zagrebu, ali istovremeno i dolazio gradu u goste diveći se »salonima« Gornjega grada i »dnevnom boravku« Donjega grada. Ulazio sam gotovo uvijek na glavni ulaz, s juga, nakon što bih za lijepa vremena uživao u slici grada s brdom (Medvednicom) u zaleđu i rijekom (Savom) iza sebe u dolini.” (Iz Uvoda)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Zagreb njim samim”

Detalji

  • ISBN : 953-188-107-3
  • Broj stranica : 169
  • Uvez : meki, ilustrirano, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1999.
  • Cijena s PDV–om : 100,00 kn / 13,27 €

O autoru

Author

Ivo Maroević (Stari Grad na Hvaru, 1937. – Zagreb, 2007.) diplomirao je povijest umjetnosti i engleski jezik na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1960, gdje je doktorirao povijest umjetnosti 1971. Radio je u Muzeju Sisak, Restauratorskom zavodu Hrvatske i od 1983. na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, od 1987. kao redoviti profesor. Osnivač je studija muzeologije na istom fakultetu u okviru Odsjeka za informacijske znanosti. Objavio je brojne priloge u domaćim i međunarodnim časopisima iz područja povijesti arhitekture i gradogradnje, suvremene arhitekture, zaštite spomenika kulture i muzeologije. Dobio je republičku nagradu za znanstveni rad 1975. Knjige: Graditeljska obitelj Grahor, Društvo povjesničara umjetnosti SR Hrvatske, Zagreb, 1969; Sisak, grad i graditeljstvo, Matica Hrvatska, Muzej Sisak, Sisak, 1970 i drugo izmijenjeno i dopunjeno izdanje: Centar za kulturu »Kristalna kocka vedrine«, Matica Hrvatska, Sisak, 1998; Sadašnjost baštine, Društvo povjesničara umjetnosti SR Hrvatske, Zagreb, 1986; Uvod u muzeologiju, Zavod za informacijske studije Filozofskog fakulteta, Zagreb, 1993; Rat i baština u prostoru Hrvatske / Krieg und Kulturerbe im Raum Kroatien, Matica Hrvatska, Petrinja, 1995; Introduction to Museology — the European Approach, Verlag Dr. C. Müller–Straten, München, 1998.