Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

99_FOTOGRAFIJA_web2014

Tudor, Mladen

99 fotografija

Nedostupno

Vizualna umjetnost

Opis proizvoda

“Danas kad gotovo svatko od nas poznaje više ljudi–fotografija nego stvarnih ljudi, kada su se sjene iz camere obscure pomiješale sa stvarnošću u našem pamćenju, jako je važno raditi na novoj optici, na traženju mladica u tom foto–smetlištu, na preimenovanju fotografskog sloga. Ali, isto tako, na programatskom inzistiranju na novom, doveli smo do zaborava stvarne koordinate života, pa i fotografiranja.
Užasavam se ljudi kojima ni zbilja ni fotoaparat nisu dovoljni, što ih tjera u agresiju i prema jednom i prema drugom, kao što sam svjestan beskrajne otrcanosti fotografskih klišeja koji vladaju. Opredijelio bih se za Tudorov interes za nešto tako tradicionalno kao što je život, a ako tu nije vječna zaliha novog (nešto kao sjećanje na budućnost), onda gdje je.
Da, toliko se toga pretvorilo u fotografiju, u sjenu lišenu supstance, da nas od tog općeg ništavila sjena može izbaviti samo novo – fotografiranje. Kad se samo sjetim, dragi bože, kako jasnije pamtim marilyn Monroe od vlastite bake, dođe mi da posumnjam tko mi je uistinu od njih dvije pravio bijelu kavu u djetinjstvu. Tješi me i uzbuđuje što je Tudor otpočetka shvatio da treba snimati ono što smo zaboravili na račun blistavih sjena – život.” (Veselko Tenžera, Vjesnik, ožujak 1999.)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “99 fotografija”

Detalji

  • ISBN : 953-188-087-5
  • Broj stranica : 124
  • Uvez : meki, ilustrirano, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1998.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Mladen Tudor rođen je 1935. u Splitu. Obitelj Tudor dolazi 1942. u Zagreb. Školu primijenjene umjetnosti upisao je 1951. i diplomirao na Foto-odsjeku 1955. Od 1957. stalno je zaposlen u NIŠP »Vjesnik«. U redakciji Vjesnika u srijedu, Globusa i kasnije u Startu radi fotoreportaže. Stalno zaposlenje napušta 1974. i prelazi u slobodnu profesiju. Član je ULUPUH-a od 1965. Suradnik Arhiva TD. Prvu monografiju Foto Mladen Tudor objavljuje 1980., a 1981. prvi put samostalno izlaže. Objavio je i monografije Mediteranske igre (CIO Zagreb, 1983) i Sinjska alka (Beograd, 1987). Postavio je izložbe Tošo Dabac, Slike za čuvanje, 1982. i Objektiv rata, 1992. u Zagrebu. Autor je 12 plakata Documenta Croatica 1991. u sklopu humanitarne akcije Dobro je činiti dobro. Za vizualni identitet VIII. mediteranskih igara u Splitu 1983. godine dobio je kao član CIO tima godišnju nagradu »Vladimir Nazor«. Preminuo je 2022. godine.