Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

ROOM_SERVICE_web2014

Swartz, Richard

Room service

Nedostupno

Proza

Opis proizvoda

Room service je proizvod pametnog empiričara, inteligencijom destilirano iskustvo koje čovjek ponajbolje stječe novinarstvom. Ali, Swartz nipošto nije napisao novinarsku knjigu. Prije bi se moglo reći da Room service uključuje sve ono što u novinarstvu ispada preko ruba. Diskurs i konvencije većine tekstova upadljivo su autobiografski. Ta ich–forma inozemnog dopisnika u boljim slučajevima ima nešto što podsjeća na Grahama Greenea. Zamislite ispovijest novinara koji iz hotela izvještava o poljskom puču, a istodobno ga je ščepao napad depresije. Ili luta Albanijom praćen službenim osobama za kontakt koje ga filaju oficijelnim ohrabrujućim informacijama. Room service nije invazija novinskog u prozu, nego beletrističkog u prostor novinarstva. Swartz piše o pučevima, špijunaži i revolucijama, ali piše oboružan bogatstvom beletrističkog arsenala.” (Jurica Pavičić, zarez)

“O višestrukim i kompliciranim relacijama novinarstva i književnosti u posljednjih nekoliko godina se u hrvatskom tisku doista puno pisalo. Podsjetimo, čitava jedna generacija mlađih ljudi je – nepozvana – banula iz novinarstva u književnost i napravila pravi mali dar–mar. Naravno, reakcije su bile podijeljene – oni koji imaju književnu vlast u ovoj zemlji s gađenjem su reagirali na novake iz žurnalizma: mlađi čitatelji su pak i te kako kupovali ove knjige i – dakako – rado ih čitali.
Nastala baš u onoj osjetljivoj zoni u kojoj se novinarstvo pretapa u književnost, zbirka pripovijedaka švedskog pisca Richarda Swartza (1945.) Room service (Zapisi iz istočne Europe) dolazi kao med na mlijeko hrvatskim novovalcima.” (Nenad Rizvanović, Slobodna Dalmacija)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Room service”

Detalji

  • ISBN : 953-188-099-9
  • Broj stranica : 323
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1999.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Richard Swartz rođen je 1945. godine u Stockholmu. Dugo godina bio je stalni dopisnik švedskog lista Svenska Dagbladet za istočnu Europu, pišući istodobno i za druge velike europske listove. Njemački prijevod knjige Room service, s kojom je stekao svjetsku slavu, objavljen je 1996. godine u nizu Die andere Bibliothek koju za izdavačku kuću Eichborn Verlag u Frankfurtu uređuje Hans Magnus Enzensberger. Osim toga, knjiga je prevedena u Danskoj, Nizozemskoj, Rumunjskoj i Sjedinjenim Američkim Državama. Durieux je 1999. u ovoj ediciji objavio prijevod knjige Room service. Na njemačkom jeziku je zajedno s mađarskim piscem Peterom Nadasom objavio knjigu Zwiesprache. Vier Tage im Jahr 1989. (Dijalog. Četitri dana godine 1989.), Rowohlt Verlag, Reinbeck 1994.