Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

PRIVATNA_GALERIJA_web2014

Brković, Balša

Privatna galerija

100.00 Kn

Proza

Upit

Opis proizvoda

“(…) Privatna galerija veoma uspelo ostvarenje svakako jedan od najboljih prošlogodišnjih romana u virtuelnoj Es-Ef-Er-Jot u kojem je B. B. veoma umešno spojio urbano – realistički i naglašeno (pseudo)autobiografski prosede sa raznolikim mistifikacijskim strategijama kakve će obradovati i uspešno zavesti zahtevnijeg čitaoca; što reče kritičar Pavle Goranović, Privatnu galeriju bi mogli s podjednakom pažnjom čitati »podgorički taksista i ruski postmodernista«, što bogme nije malešno postignuće…
Smestivši najveći deo od dvestotinak strana priče u halucinantno vrelu letnju Podgoricu  mada narativni rukavci veselo blude po svetu, od Jadrana do Moskve  Balša B. otvara (izvanjskom) čitaocu pogled na Grad o kojem i kakvom ovaj ne zna baš ništa – pa čak ni da li ovaj »uistinu« postoji, što je najmanje važno  i u kojem se umesto šverca duvana ili povazdanjih bjelaško – zelenaških nadgornjavanja (registrovanih kroz jednu »naturalističku« kafansku scenu kao prigradski epifenomen) radije raspravlja o filmu i filozofiji, puše se džointi kao na pokretnoj traci, smenjuju se pomalo kunderijanski smešne ljubavi, žurira se po kućama ili se dernekuje po skrovitim i hladovitim mestima uz Moraču.
Nižući, dakle, topose jedne intimne geografije, Balša Brković bez većih problema krmani pričom, ispisujući istovremeno jedan gotovo pa satirični društveni roman o teatralnoj koliko i trivijalnoj bedi tranzicijske elite jednog suštinski nedozrelog društva (mistifikacija u kojoj Baki i njegov brat slikar prodaju istorijski nepostojeće »originale falsifikata« ponajčešće izmišljenih slikara za velike pare, upravo je urnebesna!), bespoštedno intimističku i lirsku priču (potresnu upravo stoga što je lišena gnjecavosti) o jednoj propaloj ljubavi, ali i o njenoj »posledici«: o Bakijevom odnosu sa sinom, koji živi daleko od njega, porodičnu sagu sa lokalno više nego prepoznatljivim »stvarnim« akterima kakva je bez pravog pandana u novijoj književnosti među Južnim Slovenima, te duhovitu i nepretencioznu hroniku neke »druge Podgorice«, koja ovim delom per definitionem postaje ne samo »stvarna« nego i više od toga. Na ovim patološkim, kriminogenim vrućinama  kao da je cela Evropa postala Podgorica! Čitanje Privatne galerije doima se kao bingo: dok vazduh treperi u neizdrživoj jari, svet/svest se nekako zakrivljuje, a Priča se ukazuje kao spasonosno bekstvo. I to baš priča u kojoj je vrelina kao lajtmotiv, ispisana prividno hladnim jezikom ispod kojeg šiklja jedna dobrodošla Nova Osećajnost.” (Teofil Pančić, Vreme)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Privatna galerija”

Detalji

  • ISBN : 953-188-148-0
  • Broj stranica : 201
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2002.
  • Cijena s PDV–om : 100,00 kn

O autoru

Author

Balša Brković rođen je 1966. godine u Podgorici. Završio je studij opće književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavio je knjige poezije Konji jedu breskve, Beograd 1985, Filip boje srebra, Podgorica 1991, Rt svete Marije, Zagreb, 1993, Contraposto, Cetinje 1998. i Dvojenje, Podgorica 2001. Osim poezije piše priče i eseje, a bavi se i književnom i kazališnom kritikom. Živi u Podgorici i radi kao urednik u dnevnom listu Vijesti. Član je Crnogorskog PEN centra i Crnogorskog društva nezavisnih književnika (CDNK).