Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

PRIKAZA_IZ_ROVENSKE_web2014

Jančar, Drago

Prikaza iz Rovenske

100.00 Kn

Proza

Upit

Opis proizvoda

Sa slovenskoga prevela Mirjana Hećimović

“…Kad je mladi austrijski nadvojvoda Ferdinand Maks u Rovenskoj na otoku Lošinju uz veliku svečanost u proljeće godine 1856. polagao temeljni kamen za lukobran velike luke, tijekom govora malo se predugo i malo zaneseno zagledao u blještavu morsku površinu. Smisaono uređeno Božje djelo mirovalo je, a onda je odjednom u daljini ugledao velike ribe, što su se propele ponad vode, jedan tren plovile zrakom, a potom opet nestale pod površinom. Zbog toga je prizora na tren izgubio nit svečanog govora. Odvojio je pogled od mora i obratio se mnoštvu koje je sabrano pratilo njegov govor, kako bi nastavio ondje gdje su ga prekinule leteće ribe, naime pri riječima o velebnosti. Međutim, umjesto ađutanta koji bi morao biti tu i umjesto krčkog biskupa, koji bi morao isto tako stajati negdje posve blizu, pred sobom je ugledao nešto naprosto nemoguće, nekakvu neobičnu prikazu. Na tren nije znao gdje je, je li tu ili negdje drugdje, sanja li ili je pak stvarno na pozornici u nekome mjestu, čijega se imena odjednom ne može sjetiti.
Pred njim je stajao muškarac goleme glave, uistinu veličanstvene glave, što se na tankom vratu uzdizala iz tijesno zakopčana ovratnika, pasje odano gledao ga bezizražajnim upalim očima i nešto držao pred sobom. Ferdinand Maks se trgnuo. Usmjerio je pogled prema dupinima što su opet bili ponad vode. I članovi vladarske obitelji gdjekad ne pomisle najprije na pasju odanost nego radije na atemntat, posebice ako pred njim stoji takva prikaza, koja, na kraju krajeva, drži u rukama nekakvo oruđe…”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Prikaza iz Rovenske”

Detalji

  • ISBN : 953-188-151-0
  • Broj stranica : 173
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2002.
  • Cijena s PDV–om : 100,00 kn

O autoru

Author

Drago Jančar rođen je 1948. godine u Mariboru. Živi u Ljubljani. Studirao je pravo, radio kao novinar i filmski dramaturg, a duže vrijeme bio je i slobodni umjetnik. Godine 1975. bio je osuđen i zatvoren zbog »neprijateljske propagande«. U prijelomnim godinama 1987–1991. bio je predsjednik Slovenskog centra PEN–a. Godine 1985. boravio je u SAD kao dobitnik Fulbrightove stipendije za umjetnike, a godine 1988. u Njemačkoj kao dobitnik Bavarske stipendije za pisce. Najprevođeniji je slovenski autor. Hrvatskim čitateljima poznat je po književnim radovima objavljenima u časopisima te po romanu Polarna svjetlost, što ga je preveo Vlado Gotovac. Komad Veliki briljantni valcer uprizorilo je Dramsko kazalište Gavella. U ovoj ediciji objavio je Izvješće iz devete zemlje (1993), Izbrojen, vagnut, razdijeljen (1996) i Skok s Liburnije (1996).