Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

OTOCI_web2031

Milišić, Milan

Otoci

Nedostupno

Proza

Upit

Opis proizvoda

“Knjiga koju imamo pred sobom žanrovski se može klasificirati kao putopisna, pripada dakle prozi potaknutoj usputnim prigodama i povodima, te naizgled ne spada u najužu aktivu autora koji se ponajprije i najodlučnije ostvario kao pjesnik. Premda je pisao i drame i kritike, pripovijesti i članke, eseje i feljtone, prevodio i uređivao (te u rukopisu ostavio jedan tek dovršeni, no ne sasvim priređeni i sređeni roman) Dubrovčanin Milan Milišić svemu je čega se dotaknuo davao nužno poetski pečat. Tako je prirodno i zapise o pohodima otocima impregnirao lirskim pasusima i ostvario snažnom verbalnom evokacijom, tako je svojim brojnim stihovima nadahnutim zemljopisnim postajama (od Londona do Lisabona, od Rima do Alberobella, da o Dubrovniku ne govorimo) pridodao i pjesničku prozu vrlo konkretne toponomastike, snažne ambijentalne određenosti i prepoznatljive svjetlosti podneblja.
Ipak, knjigu »Otoci« ne možemo smatrati ni slučajnom ni nevažnom. Koliko god doslovno »usputna«, pa i nastala u prilično velikom vremenskom luku, ona je u stanovitom smislu Milišićeva »ključna« knjiga, svojevrsni zaglavni kamen čitava njegova opusa i iskaz određenog poetičkog vjerovanja. Obzirom da se autor nije nikako okušavao u teorijskim formulacijama ili u programatskim načelima, preostaje nam ideju »insularnosti« prihvatiti kao njegov temeljni izazov i korelativ stvaralačke ambicije.” (Tonko Maroević)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Otoci”

Detalji

  • ISBN : 953-188-075-1
  • Broj stranica : 168
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1997.
  • Cijena s PDV–om : 70,00 kn

O autoru

Author

Milan Milišić pjesnik i dramski pisac, (Dubrovnik 1941), umro je 1991. u opsadi Dubrovnika. Bio je izvanredni profesor (1986/87) na Katedri za engleski jezik i književnost, New York University, USA. Uređivao omladinski list Laus i časopis Dubrovnik. Djela: Volile su me dvije sestre, skupa (pj.), Beograd, 1970, Sarajevo, 1989; Koga nema (pj.), Beograd, 1972; Živjela naša udovica (pj.) Čakovec, 1977; Zgrad (pj.), Beograd, 1977; Having A Good Time (pj.), Beograd, 1981; Mačka na smeću (pj.), Beograd, 1984; Tumaralo (pj. za dj.), Dubrovnik, 1985; Vrt bez dobi (pj., grafike L. Peko), Dubrovnik, 1986.