Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

NOVI_SUSJED_web2014

Zschokke, Matthias

Novi susjed

100.00 Kn

Proza

Upit

Opis proizvoda

S njemačkog prevela Štefica Martić

Novi susjed je zbirka jedinstveno poetskih, bezgranično satiričnih, ironičnih i melankoličnih priča višestruko nagrađivanog, poznatog švicarskog autora, glumca, filmskog i kazališnog redatelja Matthiasa Zschokkea koji od 1980. godine živi i radi u Berlinu.
Glas neimenovanog pripovjedača neprimjetno vodi čitatelja kroz mozaik proznih komada. Životna svjedočanstva i samoparodiranje protkani su zapažanjima vezanima za svakodnevicu. Ponekad pred sobom imamo literarni dnevnik, no najčešće se radi o monolozima u kojima autor uspjeva ono naoko beznačajno oblikovati riječima.
Zschokkeova glavna tema je kako izdržati svakodenvicu, istinu strašne, besadržajne stvarnosti.
Razvoji, životni putevi, prosječne karijere otvaraju se pred nama; profušani životni i obiteljski planovi jednog činovnika. Pojavljuju se skurilni likovi: glumci, pjevači, i sam pjesnik. On iz godine u godinu sjedi za stolom u sobi zvanoj »ured«, grije se pećicom, pije »crni čaj«. Preko ramena promatramo kako sa stalnom napetošću piše i odbacuje pisma svojoj dragoj, svom izdavaču…
Mali čovjek je uvijek prisutan na stranicama Zschokkeovih priča. Na primjer, i novi susjed, koji bez pauze između vrata i stožera opisuje svoj uspon od sina vodoinstalatera do kirurga u traumatološkoj bolnici, rezača kostiju i vladara odumirućih i uništenih tkiva…
Grad u kojemu se sve ovo događa je Berlin, kroz koji Zschokke pun neuhvatljivog obožavanja luta. Ponekad baca pogled i na švicarsko duševno stanje, koje, kako i sam piše, svoju sreću skriva iza servilne sklonosti nesreći.
(…I ma gdje da uđu, ispričavaju se zato što što su ušli, i ma otkud da izađu, ispričavaju se zato što su izašli, i gdje god da se nađu, ispričavaju se zato što su se tu našli. I kako čovjek tu da diše?! Kako da živi i napreduje u tom ludilu, u tom izumu Friedricha Schillera?!…)
Zschokke, u borbi protiv pogrešnih rečenica, blebetala, kaćiperstva i buke vremena, u odlučujućim trenucima poziva na razmišljanje. Ono naoko beznačajno i prolazno, u što uključuje i našu svakodnevicu, povezuje riječima kao cjepivo, tabletu, fintu protiv neizdrživosti i nepotpunost naše relanosti.

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Novi susjed”

Detalji

  • ISBN : 953-188-208-8
  • Broj stranica : 208
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2005.
  • Cijena s PDV–om : 100,00 kn

O autoru

Author

Matthias Zsckokke rođen je 1954. u Bernu. Pohađao je glumačku školu u Zürichu (1974-1977), te od 1977. do 1980. radio kao glumac u glasovitom dramskom kazalištu u Bochumu. Od 1980. godine živi i radi u Berlinu kao slobodni pisac i sineast. Dobitnik je niza književnih nagrada: Rober Walser (1981), književna nagrada Aargau (1996), Književna nagrada grada Berna za ukupno stvaralaštvo (2000). 1986. dodijeljena mu je i nagrada njemačkih filmskih kritičara za film Edvige Schmitt. Časopis Theater heute ga je 1989. godine proglasio najboljim mladim kazališnim autorom. Knjige (izbor): Max (1983), Princ Hans (1984), OnOnaOno (1986), Gusari i Brut (1991), Debeli pjesnik (1995), Nevezana sreća (1999). U pripremi je njegovu roman Maurice s kokoškom (2006). Kazališni komadi: Slonovi ne mogu skočiti u zrak jer su predebeli – ili možda ne žele (1986), Brut (1988), Alfabeti (1994, nagrada Gerhart Hauptmann), Bogati prijatelj (1995, nagrada Emil Welti), Raspjevana komesarka (2001). Filmovi: Edvige Schmitt (1986), Divlji muškarac (1989, Bernska filmska nagrada), Povećana opasnost od požara (1996).