Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

KONACARI_web2014

Veličković, Nenad

Konačari

Nedostupno

Proza

Opis proizvoda

“Ovu je knjigu nemoguće iščitavati kao dokument o ratu ili genocidu, dakle pisac se čuva zamke koju su bosanski pisci namjestili samima sebi (u čemu su ih promatrači žestoko podržali), on se čuva svake doslovnosti i faktografske točnosti jer, vjerojatno, sam ne vjeruje da se rat dobija tekstom, a sudbina naroda i zemlje mijenja knjigom.” (Erasmus)

“Roman Konačari neosporan je dokaz da je bosanskohercegovačka književnost (ma šta to danas značilo) dobila značajnu prinovu za jedan prvorazredan književni talenat.” (Marko Vešović)

“Svaka glava ovog romana počinje kao u starinskim knjigama: vješto izvedenim naznakama što će se dogoditi na stranicama koje slijede. Ovi su uvodi najčešće sažeti u poetske opservacije, opet svedene na svijest pripovjedačice. Ona, Maja, nikako da se odluči šta piše, roman ili dnevnik, a i to doprinosi autentičnosti djevojčičastog razmišljanja o stvarima o kojima priča.” (Ferida Duraković)

“Sarajevo je do aprila ove, hiljadu devetsto devedeset i druge godine, bilo poznato u svijetu po tri stvari: po olimpijadi, po sarajevskom atentatu i po ćevapima, kafićima, nju–primitivsu, fudbalu, Makarskoj, bureku i raji. Od aprila poznato je samo po jednom. Po ratu. Mada se niko ne slaže u tome kada je počeo (Ja se sjećam razgovora u Davorovom jugi. Davor je rekao da je vojska na granicama, Sanja je pitala koja vojska, a ja na kojim granicama?), za zvaničan datum uzima se četvrti april. Nas je taj dan zatekao u našem stanu u naselju Dobrinja. Mama, baka i ja bile smo same. Tata je noćio u Muzeju, držeći se one narodne da direktor zadnji napušta ustanovu koja gori. Pošto, međutim, Muzej nije zapaljen, a naš stan jeste, u panici i u posljednji čas preselili smo kod tate i postali konačari.
Tada su prestali da rade telefoni, i ja sam izgubila vezu sa svojim drugaricama. Naselje je zatvoreno, niko ne može ući ni izaći. Ono je, takođe, i podijeljeno. Jedan dio odlomili su Srbi. U tom komadu ostao je i moj Profesor književnosti. Posljednji put kad sam se sa njim čula i kad sam mu rekla da ne znam šta da radim, on je rekao piši.
I evo, pišem.”

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Konačari”

Detalji

  • ISBN : 953-188-074-3
  • Broj stranica : 205
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1997.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Nenad Veličković (Sarajevo, 1962.) bosanskohercegovački je pisac i kolumnist. Godine 1986. diplomirao je Jugoslavensku književnost i srpskohrvatski jezik na Sveučilištu u Sarajevu, a magistrirao je s tezom Politički teatar Dušana Kovačevića 2006.godine. Od 1999. do 2007. bio je vlasnik Književne radionice Omnibus, za koju je uredio preko 20 knjiga domaćih i stranih autora. Jedan je od inicijatora književnog festivala Na pola puta u Užicu, a pokretač je i urednik više listova i časopisa (Vizija, Omnibus, Alčak, FAN, Književni žurnal, Školegijum, Tekstura). Od 2009. godine u svojoj rubrici Škljocam i zvocam, na portalu Deutsche Welle, piše satirične tekstove. Doktorirao je na Univerzitetu u Sarajevu i profesor je na Katedri za srpsku književnost Odsjeka za književnosti naroda Bosne i Hercegovine Filozofskog fakulteta u Sarajevu.