Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

CRNI_ANDJELI_web2014

Kursar Pupavac, Smilja

Crni anđeli

70.00 Kn

Proza

Opis proizvoda

“Iznenađujući obrat u stilu i formi Smilja Kursar-Pupavac pravi u priči »Klitemnestra iz predgrađa«, koja je po meni, uz »Robinju«, i najbolja. Tu je njezin jezik stegnut, pročišćen, kroz distanciranu naraciju svjetlucaju ironija i opori humor, a fabula – život u kojem se sukobljavaju strasti i moral, ubojstva i preljubi, koji teče u grču da se shvati sva zlehudost duhovne i fizičke egzistencijalne prijevare koja je čovjeku nametnuta kao kanon, fabula prerasta u iščašenu tragediju suvremenoga čovjeka, u tragediju koja to nije. Pripovijetka »Kornjača«, metaforički i simbolički lako je čitljiva, fabularno je linearna, ali možda jedina iz zbirke koja u čitaočevu želucu izaziva grč nelagode i bijesa prema nasilju, prema nasilniku, a empatiju prema žrtvi. Dok skupina dokonih dječaka nogama ubija veliku kornjaču koja se kao priviđenje dogega do trga u nekom malom mjestu, nemilosrdno gnječeći joj utrobu, jedno dijete, promatrajući sa strane, čitavu scenu racionalizira usklikom »Tata, pa to je bila igračka!«. Iza »magluštine« pripovjedaka Smilje Kursar-Pupavac čitalac nalazi suvremenu bajku u kojoj nemani razdiru anđele, u kojoj anđela gotovo da i nema – crni su.” (Daša Drndić)

“Rad stroja diktira joj pokret. Ruke se pokreću u njegovu ritmu i ona mu dodaje dio po dio ravnih željeznih pločica koje on oblikuje i šalje trakom dalje na obradu i dopunu. Nikada nije vidjela konačni oblik te željezne pločice. Nije je ni zanimao. Gotovi predmeti, oblikovani, pakirali su se u drugom odjelu,a ona u njega nikada nije odlazila. Prekidala bi rad samo na zvuk zvona, za pauzu, odlazila u garderobu, jela sendvič i čitala povijesne ljubavne romane o vitezovima i princezama. Na zvuk zvona za kraj pauze vraćala bi se u halu i ponovno nastavljala mehanički puniti stroj, sve do znaka za kraj radnoga dana. Na kraju radnog vremena upisivala bi na papirić ubačenu količinu pločica, predala ga na izlazu iz hale i odlazila u garderobu. To su bili rutinski pokreti koje je ponavljala svakoga dana i on bi je, s dolaskom u halu, ciklično pokretali u krug. Završetak svakog kruga značio je jednu dnevnicu više, i ona je za to bila spremna zaboraviti na kočenje prstiju desne ruke kojom je pločice ubacivala u stroj, i na nagluhost ušiju od strojne buke. Da biste je dozvali dok radi, morali ste nekoliko puta glasno viknuti njezino ime. Marija! i još je prodrmati za ramena, tek bi tada čula i okrenula se prema vama. (…) Dok prolazi tvorničkim hodnikom njezin je lik nevin, izgleda ranjivo i nezaštićeno, visoka, gotovo djevojački vitka, iako ima već trideset godina. Pristojno se osmjehuje, svaki dan na isti način, i ljubazno se pozdravlja sa svima, nježno, ali dubokim i promuklim glasom, malo nakrivljene glave, s izrazom lica koji poziva na nježnost i suosjećanje. Samo joj je pogled pritom prazan i pomalo odsutan, ali to nitko ne primjećuje. Njezine oči često su oborene, daleko od tvornice, čijim hodnicima korača, i ljudi koje susreće. Sve ono što prelazi granice pristojnosti ona skriva iza oborenog pogleda…”

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Crni anđeli”

Detalji

  • ISBN : 953-188-116-2
  • Broj stranica : 199
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2000.
  • Cijena s PDV–om : 70,00

O autoru

Author

SMILJA KURSAR ROĐENA JE PUPAVAC, 1948., u Zagrebu, gdje se školovala i gdje i danas živi. Članke o kazalištu i knjigama objavljivala je u novinama, revijama i časopisima (OKO, Razgledi, Odjek, Scena, Slobodna Dalmacija, Školske novine, Lutka, Istra i zbornicima Sterijinog pozorja i Jugoslavenskog festivala djeteta). Priče za djecu objavila je na Hrvatskom radiju i u časopisu za djecu Zvrk, a radioigre za djecu na Hrvatskom i Slovenskom radiju. Priče za »odrasle« objavila je na Hrvatskom radiju, u Večernjem listu, listu Jedinstvo iz Sisaka i časopisima: Život iz Sarajeva, Gradina iz Niša, Stvaranje iz Titograda. Za spisateljski rad dobila je i nagrade: Centra za znanstvenu i kulturnu djelatnost omladine (1976.), IRO Jedinstva iz Siska (1987. i 1989.) i Susreta Zija Dizdarević iz Fojnice (1988.).