Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

BOZANSKA_GLAD_web2014

Drakulić, Slavenka

Božanska glad

Nedostupno

Proza

Opis proizvoda

Roman Božanska glad je priča o ljubavnoj vezi dvoje stranaca u New Yorku. Izolirani u velikom gradu žena i muškarac se zatvaraju u svijet opsesije jedno drugim. Kako se njihov boravak primiče kraju, oboje počinju shvaćati da ni njihova ljubav nema budućnosti. I drama će se rasprskati sama u sebi: ubojstvom. Kao i autoričina prva dva romana, i Božanska glad ispričana je u prvom, ženskom licu. No, ni u jednoj svojoj knjizi Slavenka Drakulić nije se tako eksplicitno i radikalno upustila u ispitivanja ekstremnih ljudskih stanja kao u ovoj furioznoj priči o požudi i posjedovanju. Napisan na koncu dvadesetog stoljeća kao literarno istraživanje i refleks moderne urbane antropologije, roman zatvara i stoljeće radikalnog proznog stila, koji u hrvatskoj književnosti ovog stoljeća traje u impresivnom kontinuitetu još od Krleže, Polić–Kamova i Kosora.

“Četvrta knjiga Slavenke Drakulić potvrđuje njezinu reputaciju talentirane spisateljice i ujedno predstavlja vrijedno osvježenje suvremenog trenutka hrvatske književnosti.” (Sanjin Ivandić, Novi list)

“Mislim da sam u tom trenutku shvatila da nad njim posjedujem strašnu moć. Ne samo da sam imala moć da potpuno promijenim njegov život nego i pravo da mu ga oduzmem, pravo koje mi je dao sam José. Zamislila sam to kao nagli pritisak, čvrst stisak koji istoga časa oduzima dah i potpuno ga paralizira. Te sam noći osjetila kako u rukama držim Joséovu dušu.”

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Božanska glad”

Detalji

  • ISBN : 953-188-038-7
  • Broj stranica : 211
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1995.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Slavenka Drakulić (1949, Rijeka) priznata je hrvatska književnica i publicistkinja, koja trenutno živi u Švedskoj. Završila je studije komparativne književnosti i sociologije na zagrebačkom sveučilištu 1976. Od 1982. do 1992. je stalna novinarka za dvotjednik Start i tjednik Danas. Piše uglavnom o feminističkim temama. Hrvatski sociolog i pisac Slaven Letica je je u jednom članku iz 1992. u Globusu optužio pet hrvatskih književnica, uključujući i Drakulić, da su »vještice« i da »siluju« Hrvatsku. Prema Letici, ove spisateljice se nisu distancirale od akta silovanja, planirane vojne taktike bosanskih Srba protiv nesrba, već su ga uglavnom tretirale na feministički način, tj. kao zločin »neidentificiranih muškaraca« protiv žena. Ubrzo nakon objave članka, Drakulić je počela primati telefonske prijetnje, a i njena imovina je vandalizirana. S obzirom da nije dobila gotovo nikakvu podršku i pomoć od prijatelja i kolega, Slavenka Drakulić napušta Hrvatsku. Pisala je za više novina i magazina na raznim jezicima, uključujući The Nation, La Stampa, švedski Dagens Nyheter, Frankfurter Allgemeine Zeitung i danski Politiken. Njeni poznatiji radovi u posljednje vrijeme su svakako oni koji se bave ratovima na Balkanu. U romanu Kao da me nema riječ je o zločinima protiv žena tokom agresije na BiH, dok u knjizi Oni ne bi ni mrava zgazili analizira svoja iskustva dok promatra procese i zatvorenike Međunarodnog krivičnog sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu. Slavenka Drakulić danas živi u Stockholmu i Zagrebu. Objavljena su joj djela: Hologrami straha (1987.); Mramorna koža (1995.); Božanska glad (1997.); Smrtni grijesi feminizma (1984.); Kako smo preživjeli komunizam i čak se smijali (1991.); Balkan Express: Fragmenti s druge stane rata (1992.); Cafe Europa: Život nakon komunizma (1996.); Kao da me nema (2000.); S.: A Novel about the Balkans (2001); Pizza u Varšavi, torta u Pragu; Oni ne bi ni mrava zgazili: ratni zločinci na sudu u Hagu (2005.); Frida ili o boli (2007.), te članci: Svi smo mi Albanci (1999.) i Bosanske žene svjedoče (2001.).