Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

bjegunci_web2014

Pauletta, Ivan

Bjegunci

Nedostupno

Proza

Upit

Opis proizvoda

Bjegunci donose literarno uobličena izvješća, priče, o nizu sudbina ljudi talijanske narodnosti koji su bježali iz Jugoslavije u Italiju u razdoblju nakon Drugog svjetskog rata.
To su pomno istraženi anatomije bjegova ispripovjedane u discipliniranoj formi dokumentarne književnosti, mimo svake tendencioznosti odnosno patetike, unatoč težini i tragici teme. (Po službenim jugoslavenskim izjavama talijanski egzodus je obuhvatio oko dvije stotine tisuća ljudi).
Autor je priče zasnovao na konkretnim svjedočanstvima, intervjuirajući i dopisujći se sa protagonistima, rođacima, svjedocima. Koliko se suzdržava od komentara i piše objektivistički hladno, kroz knjigu prosijava njen generacijski karakter, karakter uzalud ruinirane, potrošene generacije između svjetskih političkih blokova, ideoloških konfrontacija, državnih politika i nacionalnih ideja koje su danas sve propale i nestale. Za Paulettu logično ostaju samo individualne sudbine.
Bjegunci tako zatvaraju prazninu hrvatskog književnog, kulturnog i političkog pamćenja, a sasvim sigurno i europskog. Jedna ključna nacionalna (ali i europska) tema našla je svoj iskaz i svog autora.

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Bjegunci”

Detalji

  • ISBN : 953-188-204-5
  • Broj stranica : 192
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2005.
  • Cijena s PDV–om : 100,00 kn

O autoru

Author

Ivan Pauletta rođen je 1936, u Premanturi kod Pule. Kao dječak živio je godinama u Ventimigliji, na granici Italije i Francuske, gdje mu je otac radio u talijanskoj pograničnoj službi. Diplomirao je u Zagrebu kao inženjer strojarstva; objavljivao je znanstvene radove iz struke. Politikom se počeo baviti 1988. godine, kada je počeo pisati i za lokalne istarske i riječke novine, u širokom izboru tema. Osnivač je i prvi predsjednik Istarskog demokratskog sabora. Godine 1991. otišao je u Italiju, i tamo više od godinu dana radio kao fizički radnik. Vratio se 1993. i ubrzo postao zastupnik Hrvatskog sabora – Županijskog doma. Povukao se iz politike 1997. godine. Krajem 1999. godine izašla mu je knjiga Histria kolaž 1999. Godine 2005. Durieux mu je objavio zbirku priča Bjegunci, 2007. monografiju o rodnom mjestu Premantura te 2009. zbirku Štorije iz Istre. Ivan Pauletta preminuo je u Puli 19. ožujka 2017. godine.