Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

bajke_za_plazu_web2014

Mraović, Simo

Bajke za plažu

120.00 Kn

Proza

Upit

Opis proizvoda

U knjizi Bajke za plažu okupljeno je 60 ironičnih, gorko-veselih urbanih bajki. Mraoviće kratke proze – neke novinskog opsega kolumne, neke veće – zadržale su humor školovan na Harmsu i ne upadaju u zamku dopadljivosti priča »za sve uzraste«. Autor je u njima našao literarno uvjerljiv oblik unutar kocepta jedinstvo teksta i nastupa javne osobe, Mraovića kao urbanog gesamkunstwerka u Hrvatskoj na prijelazu iz 20. u 21. stoljeće.

“Mraović pronalazi one trenutke urbane svakodnevice u kojima ponekad zasjaji zrnce bajkovitosti, dogode se neke neobične stvari (kao, recimo, beba pronađena pred vratima stana ili ljubavnice koje namješta supruga), a potom se ponovo sve vraća u normalu.
Prozni tekstovi fikcion/faction u ovoj knjizi, čija je nakana primarno kolumnistička, iako prepuna stvarnih događaja i likova (kao što su susreti pisaca, Berlinski filmski festival, umjetničke provokacije u kazalištu i performansima ili pak grudi Blanke Vlašić), uvijek barem malkice zalutaju u literarizaciju, pa iako pisani za novine, ne odudaraju previše od ostalog ukoričenog materijala. Mraović je duhoviti fenomenolog zavođenja, koji će pomno pribilježiti tipologiju ženskih stopala, problematizirati feromon, ponuditi rješenje formule za sretnu i bogatu udaju i demistificirati predrasude o plavušama, ali s druge je strane i vrlo ozbiljno kritičan prema položaju kulture u medijima, statusu gay pojedinaca u našem društvu ili fenomenu narodnjaka.” (Jagna Pogačnik, Jutarnji list)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Bajke za plažu”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-265-1
  • Broj stranica : 255
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2007.
  • Cijena s PDV–om : 120,00 kn

O autoru

Author

Simo Mraović (1966.–2008.), rođen je u Kutini. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju, ruski jezik i književnost i kroatistiku. Radio kao novinar u novinama i na televiziji; vodio poznati nedjeljni talk show Kava i kolači u zagrebačkoj knjižnici Bogdan Ogrizović. Bio je član švedskog PEN-a. Objavljuje od 1984. godine. Roman Konstantin Bogobojazni i zbirka pjesama Gmünd prevedeni su na ukrajinski (Fakt, Kijev 2005.) i na bugarski jezik (Fakel Express, Sofija 2006.), a dijelovi knjiga na slovenski, poljski, mađarski, talijanski i njemački jezik. Knjige: zbirke pjesama Sezona otrova (Zagreb, 1986.), Rimljanima nedostaje milosti (Osijek, 1990.), Na zemlji je sjena (Zagreb, 1994.), Između usana (Zagreb, 1997.), Laku noć Garbo (Zagreb, 2001.), roman Konstantin Bogobojazni (SKD Prosvjeta, Zagreb 2002.), drugo izdanje romana Konstantin Bogobojazni & sabrane pjesme (Durieux, Zagreb 2003.), Gmünd (Durieux, Zagreb 2004.), zbirka pjesama Nula Nula (Prosvjeta, 2006.), zbirka kolumni Varaj me nježno (Durieux, 2006) i III. izdanje romana Konstantin Bogobojazni (Durieux, 2007.), knjiga priča Bajke za plažu (Durieux, 2007).