Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Kos, Matevž

Vraćamo se uvečer

80.00 Kn

Poezija

Upit

Opis proizvoda

Urednik Miloš Đurđević

Prevela Ksenija Premur

“U antologiju su uvršteni pjesnici koji su sa svojim književnim prvijencima stupili u slovenski književni prostor u razdoblju nakon godine 1990. Neki od izbranih autora, nije nužno da su među njima, biološki gledano, samo mladi ljudi, iz današnje perspektive imaju iza sebe već popriličan opus, neki su ostali samo na jednoj objavljenoj knjizi, dok su drugi svoje prvijence objavili doslovce jučer. Svi zajedno, pak, pričaju priču o »mladoj slovenskoj poeziji 1990-2003«.
Redoslijed po kojem se pjesnici nižu u antologiji je kronološki. Ne određuju ga datumi rođenja, pa ni prva, časopisna ili knjižna objavljivanja, nego im mjesto u antologiji određuje godina objavljivanja knjige iz koje je antologičar izabrao prvu pjesmu određenog pjesnika. Pjesnički tekstovi autora zastupljenih u antologiji potom su razvrstani po »imanentnom« kronološkom redoslijedu, kako su proizlazili iz knjiga te potom u njima bili raspoređeni ili, a to se prije svega odnosi na noviju produkciju, će biti objavljeni u raznim časopisima.” (Miloš Đurđević)

 

 

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Vraćamo se uvečer”

Detalji

  • ISBN : 953-188-232-0
  • Broj stranica : 188
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Hrvatsko društvo pisaca, Durieux, Zagreb, 2006.
  • Cijena s PDV–om : 80,00 kn

O autoru

Author

Matevž Kos (Ljubljana, 1966.), književni kritičar, esejist i urednik, studirao je komparativnu književnost i filozofiju u Ljubljani; tu je 2001. doktorirao na Filozofskom fakultetu i sada radi kao docent na Odsjeku za komparativnu književnost i teoriju književnosti. Od 1993. do 1998. godine glavni i odgovorni urednik časopisa Literatura, a od 1993. godine uređuje edicije, Novi pristopi i Labirinti. Za prvu knjigu, Prevzetnost in pristranost (1996), dobio je Nagradu Marjana Rožanca za najbolju slovensku knjigu eseja; 2000. objavio Kritike in refleksije, a 2003. Slovenska matica je objavila njegovu prerađenu tezu naslovljenu, Poskusi z Nietzschejem: Nietzsche in ničejanstvo v slovenski literaturi. Godine 2004. objavio je Branje po izbiri, izbor kritičkih tekstova o slovenskoj esejistici objavljenih od 2001. do 2004. godine. Priredio je i napisao eseje za više antologija i izbora tekstova (V. Taufer, S. Kosovel, F. Nietzsche, The Slovenian Essay of the Nineties).