Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Biga, Vesna

Vidok koža

50.00 Kn

Poezija

Upit

Opis proizvoda

Urednik Miloš Đurđević

“Naglašeni intimizam u poeziji Vesne Bige odaje ne samo trajnu potrebu autorice da vlastito iskustvo pokaže kao u bitnome ispresijecano i u vanjskom, onom najvidljivijem, fizičkom sloju, njezinim recentnim boravkom između dvaju gradova. Poetski interes stoga je izmješten – zacijelo kako bi se pokušalo doprijeti do onih dubljih, trajnijih slojeva značenja, čija se konfiguracija neće izmijeniti dnevnim strujanjima – u mjeri da njezin glas u istom mahu svjedoči o posve osobnoj, dakle nezamjenjivoj egzistenciji, koja je onda u bitnome izglobljena, odnosno kao takva je pomjerena kako bi se pripadajućim sadržajima moglo pristupiti s opće prepoznatljivog gledišta.
Stoga je u poeziji Vesne Bige razvidna intencija da se poniranjem u posve osobna iskustva pokuša koncipirati govor koji, nimalo paradoksalno, upravo tada i može zadobiti univerzalno prepoznatljivo značenje. A to se u svakom slučaju pokazuje kao trajnom tendencijom nacionalne književnosti, napose u skorašnjem razdoblju gdje autorski izričaj, možda više nego ikad do sada, teži samosvojnosti i izrazitoj individualnosti.” (Miloš Đurđević)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Vidok koža”

Detalji

  • ISBN : 953-188-230-4
  • Broj stranica : 75
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Hrvatsko društvo pisaca, Durieux, Zagreb, 2006.
  • Cijena s PDV–om : 50,00 kn

O autoru

Author

Vesna Biga rođena je u Zagrebu 1948., gdje je završila Filozofski fakultet. Objavila je knjige: Oprezne bajke, NZ Matice hrvatske, Zagreb, 1981. (pripovjetke); Slike iz novog sjećanja, Mladost, Zagreb, 1987. (pripovjetke); Dušin vrt, Filip Višnjić, Beograd, 1995. (pripovjetke); Čovjek koji je čeznuo čudo, MD, Zagreb, 1998. (pripovjetke); Iz druge ruke, Naprijed, Zagreb, 1983. (roman); Vlasnik smrti, Izdavački centar Rijeka, 1987. (roman); Način pjesme, Čigoja, Beograd, 1996. (pjesme). Na radiju su joj izvedene drame: Premještaj, Vrata, Kućni posjet, Soba, Nesporazum s desetercem, Petero ili tišina. Pripovijetka "Homoteka" uvrštena je u Panoramu novije hrvatske fantastične proze - Guja u njedrima, Izdavački centar Rijeka, 1980. Pripovijetka "Slike iz novog sjećanja" uvrštena je u: Barkoj el akvo (Lađa od vode), Elektitaj kroataj noveloj, 1970-1995, Međunarodni centar za usluge u kulturi, Zagreb, 1998. Pripovijetka "Korelacija" uvrštena je u: Mlada jugoslavenska književnost, Vidici, br. 7, 1978. Pripovijetka "Dan široke ruke" uvrštena je u: Mlada hrvatska proza, Republika, br. 5-6, 1979. Pripovijetka "Gutač vremena" uvrštena je u: Hrvatska nova proza, Književna kritika, br. 5, 1986. Pjesme, pripovijetke i radio drame objavljivala je u brojnim časopisima: Forum, Republika, Dometi, Istra, Književna reč, Savremenik, Vidici, Gordogan, Pitanja, Revija, Naši razgledi itd. Proza i radio drame prevođene su joj na talijanski, engleski, turski, slovenski, makedonski i esperanto.