Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

SAN_ZLA_web2014

Trakl, Georg

San zla

60.00 Kn

Poezija

Upit

Opis proizvoda

Izbor, pogovor i prijevod s njemačkoga Truda Stamać

“Ako smo makar i povremeno slušali velike pjesnike njemačkog izraza, vjerojatno su nam ostale u pameti krhotine stihova kao na primjer »gonetanje ptičjeg leta« Güntera Eicha, ili »crni snijezi« ili »bijeli mag koji se igra zmijama« ili »srce koje je čun na vodi« Paula Celana, a da o Ingeborg Bachmann ili Doris Mühringer i mnogim drugima i ne govorimo.
Ali zna se: Trakl je bio »prokleti« pjesnik. Svrstavaju ga u simboliste i ekspresioniste. Na njega su utjecali i Baudelaire i Rimbaud i Hölderlin, a nasljedovao je Georgea i Hofmannsthala i Rilkea. Svoje prokletstvo iživio je do kraja, počevši od gimnazijskog ponavljača pa do apotekara koji od mladosti uživa drogu te od prevelike doze kokaina umire na bojnom polju ne mogavši izdržati strahote rata. Postoji i incestuozna »priča« povezana s njegovom sestrom, što je u njegovo doba bio čest književni motiv. (To se iščitava kao problem anime. Sjetimo se samo Musilova Čovjeka bez svojstava.) Sam njegov život je literatura, on je naime svoje pjesništvo živio. A njegovo je pjesništvo živo. Onda je i Trakl živ i danas. Živ u odsutnosti. Vremena tome dodaju svoje.” (Truda Stamać)

“U smeđem vrtu igra zvona zvuči
U sjeni kestena lebdi modrost sjene
Slatki ogrtač tuđe neke žene.
Miris rezeda; osjećaj vrući

Zla. Vlažno čelo naže se preko,
Nad nečist, gdje štakor se gnijezdi
Oplahivan grimiznim sjajem zvijezdi;
U vrtu jabuke padaju tupo i meko.

Noć je crna. Fen sablasno mreška
Bijelu košulju dječaka što luta
I tiho posiže u usta mu ruka
Mrtve. Lijepo i nježno Sonja se smješka.”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “San zla”

Detalji

  • ISBN : 953-188-047-6
  • Broj stranica : 92
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1995.
  • Cijena s PDV–om : 60,00 kn

O autoru

Author

Georg Trakl (1887–1914) bio je austrijski pjesnik iz generacije Adolfa Loosa i Karla Krausa. Za života je objavio samo jednu zbirku pjesama (1913., kod Kafkinog izdavača Kurta Wolffa u Leipzigu). Umro je 1914. u krakovskoj vojnoj bolnici od prevelike doze kokaina.