Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

RIJEKE_I_MJESECINE_web

Lipovec, Slađan

Rijeke i mjesečine

10,62 €

Poezija

Upit

Opis proizvoda

Urednik Miloš Đurđević

“Poezija Slađana Lipovca uronjena je u suvremenost na koju se organski nadovezuje autorovo zanimanje za krajolik, kao motiv u pisanju, kao vid iskaza, ali i kao način samopromatranja lirskog subjekta, jer taj subjekt, po autoru, ne postoji sam po sebi, nego se ostvaruje u određenoj interakciji i u određenom prostoru. Na tragu duboke suživljenosti s krajolikom, ovdje se ta problematika proširuje i produbljuje, koncentrirajući se na tijelo bačeno u prostor, odnosno na različita tijela u različitim prostorima: u netaknutim dijelovima prirode, u prirodi koju čovjek svojim djelovanjem preoblikuje i mijenja, u gradskim kvartovima. Opisi neposrednog okoliša dani su u iskazu u množini kao neodređenom govornom licu, kako bi se stekao dojam općenitosti, »ono što bi vrijedilo za sve«. Izrazi, parafraze i citati iz poezije i proze stoga su po brojnosti i poetičkoj namjeri ravnopravni onima iz matematike, fizike, teorije kaosa…
Ova poezija smjera učestvovati u određenom načinu gledanja/razumijevanja svijeta kojega opisuje, kao složenog sustava koji je u stalnom procesu, kretanju, promjeni, kako bi se potom sklopila određena slika o suvremenom čovjeku koji se »neprestance kreće, putuje, živi na putu, između mjesta i bez čvrstih koordinata«. Tomu u poetičkom smislu služe i posebna razmještanja riječi u stihovima, učestala opkoračenja, kao i specifičan ritam pjesama. A iz toga onda proizlazi i struktura zbirke, u kojoj sve pjesme nastoje opisati jednu cjelinu, cjelinu suvremenog tijela u pokretu.” (Miloš Đurđević)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Rijeke i mjesečine”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-273-6
  • Broj stranica : 95
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Hrvatsko društvo pisaca, Durieux, Zagreb, 2007.
  • Cijena s PDV–om : 80,00 kn / 10,62 €

O autoru

Author

Slađan Lipovec (1972) poeziju, prozu i eseje objavljuje u hrvatskim i inozemnim, tiskanim i elektroničkim časopisima i novinama te na Hrvatskom radiju. Objavio je knjigu stihova Posljednja topla noć (u suautorstvu s Evelinom Rudan i Denisom Peričićem, Varaždinsko književno društvo, 2002) i samostalnu zbirku pjesama Emily Dickinson u mom gradu (Naklada MD, Zagreb, 2003; drugo, dopunjeno, elektroničko izdanje www.elektronickeknjige.com, 2006). Urednik je i suautor interaktivnog CD-ROM-a Teslin dan (s Vladimirom Končarom, Agencija za školstvo RH, 2006; drugo izdanje Agencija za školstvo RH, 2007). Tekstovi su mu prevođeni na engleski, mađarski, francuski, njemački, slovenski, poljski, slovački i makedonski jezik. Uređivao poeziju u dvotjedniku za kulturna i društvena zbivanja Zarez, član redakcije časopisa za književnost Quorum, zastupljen je u zbornicima proze i antologijama hrvatske poezije.