Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

ODISEJEV_PAS_web

Petković, Nikola

Odisejev pas

80.00 Kn

Poezija

Upit

Opis proizvoda

Urednik Miloš Đurđević

“Tema egzila stara je koliko i globalna kultura. Još od Sofoklova Edipa i Homerova Odiseja, preko Dantea i Conrada, pa sve do Guillerma Cabrere Infantea i Edwarda Saida o egzilu se govori kao o stanju koje je »gore od smrti«. Odisejev pas Nikole Petkovića sastoji se od šest cjelina koje se vrte oko egzila kao fizičkog izmještenja lirskoga subjekta do egzila koje se očituje unutar prostora psihe, tj. doživljajnosti povratnika. Egzil je pretpostavka fizička dislociranost i udaljenosti od matične kulture, odnosno stanje svijesti za koje je argentinski (samo)izgnanik J. Cortázar rekao da »samo pisac koji živi u vlastitoj domovini proživljava istinsku dimenziju egzila«.
Petković ovdje tretira oblike i pojavnosti izgnanstva koji sadrže i samo-izgnanstvo, preventivno izgnanstvo, kao i nemogućnost odlaska od sebe. U prvima, lirski subjekt se uzima kao deteritorijalizirano biće, kao nomad, dok ga se kod potonjeg vidi kao biće (vlastita) tla čija je egzistencija zadana svojevrsnim uzemljenjem, dakle prostorom kao suštinskom odrednicom.
Preko fragmentarne narativnosti presijecaju s opisnom funkcijom njegove poetike, Petković nastoji ukazati na određenu mješavinu politike čežnje na osobnoj, lokalnoj razini, i čežnje za politikom na kolektivnoj, globalnoj razini. Ako je lirski subjekt politiziran po svojoj pripadnosti svijetu, kojemu (zauzvrat) pripada svijet kao stanište, onda se (kao antipod) tome suprotstavlja općenita, globalna čežnja za politikom, čije dinamike iz svojih okvira isključuju pojedinačno ljudsko biće sa svim njegovim potrebama, nadama, odgovornostima i očekivanjima.” (Miloš Đurđević)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Odisejev pas”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-270-5
  • Broj stranica : 101
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Hrvatsko društvo pisaca, Durieux, Zagreb, 2007.
  • Cijena s PDV–om : 80,00 kn

O autoru

Author

Nikola Petković (1962., Rijeka) školovao se u Rijeci, Zagrebu i Austinu, u Sjedinjenim Državama. Od 2004. predstojnik Katedre za europske studije na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Prozu i poeziju kontinuirano objavljuje od sredine 1980ih u brojnim domaćim i potom inozemnim književnim publikacijama (Mesquite Review, Farque International, Exile, Lettre Internationale). Zastupljen u više antologija i pregleda suvremene hrvatske poezije. Književna djela: Vile i vilenjaci, poezija (Zagreb: Quorum, 1984); Melodije Istre i Kvarnera, poezija (Rijeka: ICR, 1989); Priče iz davnine, roman (Zagreb: Quorum, 1989); Dan na bijelu hljebu, poezija (Zagreb: Meandar, 2001); Las Regiones Perdidas, poema na engleskom jeziku – bibliografsko izdanje (LaNana Creek Press: Nacogdoches, 2001); Uspavanka za mrtve, roman (Zagreb: Profil, 2007); Rijeka povjerljivo, foto-monografija Ranka Dokmanovića, s M. Stojevićem i I. Rogićem (2007) te scenarij za dokumentarni film Nikola Luzer i Bakar, ljubav za štoriju ka dura (Rijeka, 2005). Važniji prijevodi: s hrvatskog na engleski: Vitez crne psovke – The Knight of a Dark Curse, dokumentarni film o Janku Polić Kamovu, scenarist: G. Ježić, redatelj: B. Modrić (2001); K. Bagić, D. Rešicki: Izbor iz suvremenog hrvatskog pjesništva (Riversedge, sv. XII-2; jesen, 1997: 34-41); s bosanskog na engleski: izbor priča iz knjige Muharema Bazdulja, Druga knjiga – Second Book (Northwestern University Press, Evanston, Il: 2001); s engleskog na hrvatski: Legenda o medvjedu – Brother Bear, dugometražni animirani film, (Disney, Zagreb: Ater studio, 2004); Jamaica Kincaid, Autobiografija moje majke (Zagreb: Profil, 2005).