Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Stojanović Pantović, Bojana

Nebolomstvo

100.00 Kn

Poezija

Upit

Opis proizvoda

Urednik Miloš Đurđević

Nebolomstvo predstavlja pionirski pokušaj da se hrvatskom i svakom drugom čitatelju izvan ovih prostora, predstavi presjek raznolikih poetičkih i oblikotvornih tendencija koje koegzistiraju usporedno, pa i u nekoj vrsti međusobne napetosti, što je zamjetno kroz težnju za isticanjem određenog shvaćanja poezije. Autorica se opredijelila upravo za panoramski, primarno informativan, ali i sveobuhvatan pristup, a ne za prezentaciju nekog partikularnog i specifičnog segmenta pjesništva, kao što je “žensko pjesništvo”, “mlađa ili najmlađa srpska poezija”, ili za tematski fokusiran pristup, npr. “urbano”, “underground”, “erotsko”, “religiozno” pjesništvo, premda su sve te orijentacije prisutne i vidljive u Nebolomstvu.
Stoga je ovdje zastupljen veći broj srpskih pjesnika i pjesnikinja, njih 65 u rasponu od Stevana Raičkovića i Miodraga Pavlovića, preko Borislava Radovića, Jovana Zivlaka, i Novice Tadića, do Vojislava Karanovića, Ane Ristović i Dejana Aleksića, koji su za posljednjih petnaestak godina aktivno prisutni u srpskoj književnosti, bez obzira na generacijske odrednice. Izvjesnu prednost dobili su oni autori i autorice koji su se brojnošću i kvalitetom objavljenih pjesničkih zbirki, kao i potvrđenim statusom na srpskoj pjesničkoj sceni (nagrade, priznanja, utjecaj, objavljivanje u inozemstvu) afirmirali upravo početkom, sredinom i krajem 1990-ih.” (Miloš Đurđević)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Nebolomstvo”

Detalji

  • ISBN : 953-188-231-2
  • Broj stranica : 255
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Hrvatsko društvo pisaca, Durieux, Zagreb, 2006.
  • Cijena s PDV–om : 100,00 kn

O autoru

Author

Bojana Stojanović Pantović rođena je 1960. godine u Beogradu. Profesor je na Odseku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Piše književnopovijesne i komparativne studije, kritike, eseje, poeziju i prozu. Prevodi sa slovenskog i engleskog jezika. Priredila je i prevela više knjiga srpskih i slovenskih pisaca, kao i tematske brojeve časopisa i znanstvenih zbornika. Predavala je honorarno na Filološkom fakultetu u Beogradu (1995–2001). Od 1998. do 2008. godine bila je stalna kritičarka lista Politika za savremenu srpsku poeziju. Objavila je slijedeće knjige: Poetika Mirana Jarca (na slovenačkom), Dolenjski muzej, NovoMesto 1987; Linija dodira (studije i ogledi iz srpske i južnoslovenskih književnosti), Dečje novine, Gornji Milanovac 1995; Nasleđe sumatraizma – poetičke figure u srpskom pesništvu devedesetih, Rad, Beograd 1998; Srpski ekspresionizam, Matica srpska, Novi Sad 1998; Srpske prozaide – antologija pesama u prozi, Nolit, Beograd 2001; Kritička pisma, Rad, Beograd 2002; Morfologija ekspresionističke proze, Artist, Beograd 2003; Raskršća metafore (eseji i kritike o srpskom pesništvu 20. veka), Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo 2004; Beskrajna (pesnička zbirka), KD Sveti Sava – Beogradska manufaktura snova, Beograd 2005; Nebolomstvo – Panorama srpskog pesništva kraja XX veka, HDP i Durieux, Zagreb 2006; Pobuna protiv središta (novi prilozi o modernoj srpskoj književnosti), Mali Nemo, Pančevo 2006; Oštar ugao (eseji, kritike, polemike), Agora, Zrenjanin 2008; Zaručnici vatre (lirska proza), Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“, Kraljevo 2008; Isijavanje, pesnička zbirka, Arka, Smederevo 2009. Naučni radovi, kritika i poezija prevođeni su na engleski, francuski, njemački, španjolski, slovenski, grčki, makedonski, poljski i švedski jezik. Dobitnica je nagrada : ”Milan Bogdanović” (2000), ”Isidorijana” (2000), ”Gordana Todorović” (2005) i Zlatne značke kulturno-prosvetne zajednice Srbije za izuzetan doprinos kulturi (2006). Živi u Beogradu.