Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

LJUBAVNICI_IZ_VERONE_web

Lucić, Predrag

Ljubavnici iz Verone

Nedostupno

Poezija

Opis proizvoda

Prva cjelovita knjiga poezije Predraga Lucića prezentira neka od istaknutih obilježja njegove, po mnogo čemu jedinstvene poetike. Uzimajući za tematsku okosnicu jedno sinkronijski i dijakronijski izrazito gusto mjesto, zid u Veroni prekriven ljubavnim grafitima, autor istovjetnom poetičkom gestom zahvaća niz naizgled disparatnih postupaka, koji su objedinjeni njegovom intencijom da registrira i na poeziji imanentan način verificira i dodatno razradi jednu u mnogome zapostavljenu jezičnu dinamiku; onu koja je u svom punom obliku sastavnim i nerazdvojnim dijelom jednog specifično mediteranskog, a time i dalmatinskog urbanog okruženja.
Upravo takav kontekst omogućava mu da polazeći od naizgled trivijalne situacije, služeći se lirskim »prepričavanjem« »sapunjavih« intimno–javnih zgoda i jada, u konačnici dobije impozantnu paletu kao odraz/odsjaj/bljesak određene matrice koja i nadalje buja i kipi generirajući materijal koji je zacijelo stariji od samog pisma. Učinivši tek jednu gestu, ovdje to je najobičnije turističko šalabazanje po Italiji, izdašno se služeći općim mjestima iz tzv. niske i visoke moderne kulture, u rasponu od parafraza i referenci na dobro poznate pjesnike do medijski izlizanih slika, Lucić je kao malo koji hrvatski pjesnik uspio raskriti jednu novu dimenziju moderne kulture življenja.
Ako je u tome njegov pjesnički nerv primarno mediteranski, ako njegove pjesme izviru iz jedne zasebne manije/melankolije, onda nam Lucić prije svega otkriva Dalmaciju kao vibrantan i živ sadržaj, a koju kao sredinu valja uvijek iznova osluškivati i promatrati kako bi se zahvatile njezine brojne, često neulovljive, odnosno još češće šablonski reciklirane kulturološke dimenzije.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Ljubavnici iz Verone”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-274-3
  • Broj stranica : 147
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Hrvatsko društvo pisaca, Durieux, Zagreb, 2007.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Predrag Lucić (Split, 1964.) osnovnu i srednju školu (nešto nalik gimnaziji) završio je u Splitu, studirao kazališnu i radio režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Položio oba diplomska, a ipak ostao apsolvent. Režirao predstave u Beogradu, Splitu i Tuzli. Za Splitsko ljeto 1987. kreirao festivalske novine "Summer Times". Od siječnja 1985. povremeno surađuje u Feralu, satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije; od 1988. u Omladinskoj iskri piše kolumnu "Drugačije mlad", uređuje kulturnu rubriku i zajebantski podlistak "Le Spizd". U Nedjeljnoj Dalmaciji 1989. radi kao novinar i tu s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje podlistak Feral, koji se od tada pojavljuje pod punim imenom, Feral Tribune. Feral Tribune potom izlazi u Slobodnoj Dalmaciji, gdje je Lucić radio kao predratni i ratni reporter; 1993. napušta list i s grupom kolega pokreće dvotjednik Feral Tribune, koji je ubrzo postao tjednik. Radio je kao urednik Ferala, pisao satirične i druge tekstove, uređiva web–stranice, te bio pokretač i urednik Biblioteke Feral Tribune. S Borisom Dežulovićem objavio, Greatest Shits – Antologiju suvremene hrvatske gluposti (Biblioteka Feral Tribune, Split, 1998; 1999) i knjigu satiričnih pjesama, Haiku haiku jebem ti maiku – Velika Feralova pjesmarica (Biblioteka Feral Tribune, Split, 2003). Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao u više književnih časopisa. Od Lucićevih, Ivančićevih i Dežulovićevih tekstova napravljen je "Feral Tribune Cabaret", koji je u izvođenju Putujućeg teatra Hasije Borić i režiji Tanje Oručević–Miletić imao preko stotinu izvedbi. U travnju 2007. Franci Blašković s grupom Gori Ussi Winnetou objavljuje CD, Nek se širi vira Isusova!, na kojemu su uglazbljene Lucićeve nabožne pjesme. Preminuo je 2018. godine u Splitu.