Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

LJUBAVNI_ZOO_web2014

Mascioni, Grytzko

Ljubavni zoo

50.00 Kn

Poezija

Upit

Opis proizvoda

Prevela s talijanskog Morana Čale Knežević

Ilustrirao Zlatan Vrkljan

Kritika je u Mascionijevu stihotvorstvu često isticala erudiciju, bogatstvo kulturnih reminiscencija, pomno poznavanje talijanskih i europskih književnih i filozofskih klasika, te poglavito bliskost pjesništvu velikih talijanskih autora dvadesetog stoljeća. Unutar te obitelji pjesničkih opusa, s kojom Mascionijeva poezija vodi stalan razgovor, dao bi se razabrati poseban odvjetak što ga tvori motivska okomica lirske faune, potomstva Leopardijeva modrokosa – od Sabine koze, mačkice i junice, ili pak crvendaća (koji, umjesto sa sebi sličnima, prijateljuje s kosom), Cardarellijevih galebova, preko Bellintanijevih lastavica i Cataffijeve ševe, do znamenite Montaleove zbirke crvića, cvrčaka, zrikavaca, guštera, leptira, šišmiša, tetrijeba, svizaca, gavrana, galebova, roda i deva, među kojima caruje jegulja, pjesniku i njegovu sugovorniku sestra po mukotrpnom pridizanju, «iskrica koja kaže/sve započinje kad čini se da sve/pougljenjuje». To su lirska braća i sestre Mascioniju i njegovim žabama, supatnicama s kojima se pjesnik kupa u istoj kaljuži rasplinutih obmana i nezadovoljene znatiželje, pun ljubavi i nujne samoporuge poredeći svoj glas s njihovim klokotom, kreketom i blebetom…
Pjesnik – djetinjski i ljubavnički, nepripitomljeni, metonimično živinski svat u čovjeku-kentauru – nikad ne zaboravlja dječački polet, strast za znanjem, žeđ za drugim, pa makar koliko puta odgovori iznevjerili njegovu ljubopitljivost….

“Suvremeni talijanski pjesnik, donedavni vrlo agilni i nama izrazito naklonjen voditelj Talijanskog kulturnog centra, Grytzko Mascioni je u Hrvatskoj, kod istaknutog nakladnika, objavio svoju treću knjigu poezije. Riječ je o knjizi koja je nastala na osnovi umjetničkog izdanja opremljenog grafikama Naga Arnoldija, a tiskana je u nakladnika Ghelfija iz Verone. U tom je izdanju sadržana konceptualna jezgra knjige. Gusto lirsko tkanje prvih dvadeset pjesama vremenski funkcionira gotovo pa istodobno na dva posve različita jezična i kulturna plana, te se stoga može reći kako je ovim izdanjem izvršena književno kulturna transakcija bez presedana u recentnoj lirskoj produkciji u Hrvatskoj. A kako su vremenski podudarna pjesnička izdanja u suvremenom hrvatskom izdavaštvu rijetkost poput prolaska kometa ovo je izdanje već po tome, dakle, prije čitanja, dostojno svake hvale i pripadajućeg štovanja.” (Vijenac, 12. 9. 1996.)

“TAJ KOZOROGA TOTEM
Ravnotežit, grbovit, svrh strmine
bje djetinjstva mi, poharanog čudom:
par crnih sablja na tvojoj se glavi
zdepastoj savi, da modrinu zderu
umivenoga neba nad Bernine
lednim blijeskom, ko uspravljen znamen
ponosnu slobodarstvu, koji puzi
prema prijestolu dana što će doći,
ko runjav zalog budućnosti sjajne,
iako tajne, pobjednički biljeg.
Taj kozoroga totem što mi dobu
odmaklom osta prikazuje drugo:
prirodu kako samuje i zrije,
u dolu zabavljeno stado, tko zna
kud raspršene druge njemu mile,
svaki žar stari kada sahnut stane.
Do isušenog visa još se vere
sve ljenije živina, klopćuć papkom
po odronima brijega. Al prigne
njušku da premnoge oslini rane,
da s večeri se pri kosima skrije
proplamsajima sunca koje pada,
mutnoga oka što bez iskre gleda,
zastrte zjene što se posve preda
ishodima od kojih
nikakva korist nije.”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Ljubavni zoo”

Detalji

  • ISBN : 953-188-052-2
  • Broj stranica : 77
  • Uvez : meki, ilustrirano, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1996.
  • Cijena s PDV–om : 50,00 kn

O autoru

Author

Grytzko Mascioni (1936-2002), švicarski i talijanski pjesnik i esejist. Kod Durieuxa su mu izašli izbor pjesama Dostaje svjetlost (uredio Tonko Maroević) i zbirka Ex Illyrico tristia (1994).