Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Gräf, Dieter M.

Knjiga četiri / Buch Vier

Nedostupno

Poezija

Opis proizvoda

S njemačkog preveo Boris Perić

Urednik Miloš Đurđević

“Dieter M. Gräf (1960) objavio je u SAD-u izbore iz svoje poezije naslovljene Tousled Beauty i Tussi Research (2005, 2007). Pjesme iz Knjige četiri prevedene su prije objavljivanja na više jezika, a dijelom su i uglazbljene. Za svoja djela primio je Nagradu Joseph Breitbach Savezne pokrajine Porajnje-Falačka (1995) te Nagradu Leonce i Lena Grada Darmstadta (1997).
Za njegovu više puta nagrađivanu knjigu pjesama Westrand (Zapadni rub, 2002) kritičari kažu da je njemu strano emocionalno uživljavanje, ali utoliko se bolje snalazi u labirintima sazdanim od krhotina svijeta, od okrutnosti i mitova, u koje mnogi radije ne bi ni dirali. Nižući precizno razrezane fragmente, što će ih neki usporediti s dvanaesttonskom glazbom, Gräf propitkuje njemačku povijest, njene protagoniste i sudbinska mjesta, ali u cjelini širi vidike svoje poezije i na druge mitove suvremena svijeta, zahvaćena u vizuri beskonačne fragmentiranosti, u kojoj koordinate prostora i vremena više ne igraju presudnu ulogu.
Sudbina terorista RAF-a Andreasa Baadera isprepleće se, u dužoj pjesmi “Gramofon” sa životom i smrću književnika Heinricha von Kleista, lijevi ekstremizam susreće nacionalizam u metafori pištolja, indijski borac za nezavisnost Netaj Bose, koji je surađivao s nacistima, naći će se u društvu s njemačkim carem Friedrichom Barbarossom, kršćanska predaja stat će uz rame germanskim legendama, King Kongu ili princezi Diani. Kao u filmu, pred očima čitatelja proletjet će Staljingrad i Auschwitz, Los Angeles i New York, Bliski i Srednji istok, egzotika dalekih mjesta, pomirena u autorovoj lirskoj distanci, zajedničkoj svim temama, motivima i metaforama, radilo se o povijesti ili politici, književnosti, nogometu ili erotici. Tekstualne montaže s munjevitim izmjenama pripovjedne perspektive, neočekivane praznine, lomovi, rezovi, obilje naoko nespojivih citata, čiji će puni smisao čitatelju otkriti pomoću bilješki na kraju knjige, temeljne su značajke poezije Dietera M. Gräfa.”  (Boris Perić)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Knjiga četiri / Buch Vier”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-299-6
  • Broj stranica : 181
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Hrvatski centar P.E.N.-a, Zagreb, 2008.
  • Cijena s PDV–om :

O autoru

Author

Dieter M. Gräf, rođen 1960. godine, živi u Berlinu. Kod izdavačkih kuća “Suhrkamp”, “Insel” i “Frankfurter Verlagsanstalt” dosad objavio zbirke pjesama: Vater + Sohn (Otac + Sin, 1994), Treibender Kopf (Plutajuća glava, 1997), Westrand (Zapadni rub, 2002) i Buch vier (Knjiga četiri, 2008), te antologiju Das leuchtende Buch. Die Welt der Wunder im Gedicht (Svjetleća knjiga. Svijet čuda u pjesmi, 2004). U SAD-u izašli su izbori iz njegove poezije naslovljeni Tousled Beauty i Tussi Research (Green Integer, Los Angeles 2005, 2007). Pjesme iz Knjige četiri prevedene su prije objavljivanja na engleski, francuski, talijanski, hrvatski, srpski, ruski i turski jezik, a dijelom su i uglazbljene. Kao rezidencijalni pisac Dieter M. Gräf boravio je u Vili Aurora u Los Angelesu, na Njemačkom festivalu u Indiji, u Vili Massimo u Rimu, te u Njemačkoj kući u New Yorku. Za svoja djela primio je između ostalog Nagradu Joseph Breitbach Savezne pokrajine Porajnje-Falačka (1995) te Nagradu Leonce i Lena Grada Darmstadta (1997).