Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

paterson_omot.cdr

Paterson, Don

Izabrane pjesme / Selected Poems

Nedostupno

Poezija

Opis proizvoda

Izabrao i s engleskog preveo Miloš Đurđević

Urednik Miloš Đurđević

“Don Paterson (1963), škotski pjesnik, pisac i džez gitarist, prvi je autor koji je dvaput dobio Nagradu T. S. Eliot. Njegova je poezija nabijena višeslojnim slikama i značenjima, a uvijek je otvorena prema elementarnoj ljudskosti. Kritika je kod njega zapazila izniman osjećaj za jezik i snažnu poetsku ekspresiju. Složenost njegove poetike popraćena je intenzivnim emocijama te posebnim, intuitivnim razumijevanjem goleme tradicije škotske i engleske poezije. U prvoj knjizi pjesama, Nil Nil / Nula nula (1993) žestoke pjesme o odrastanju u miljeu radničke klase stoje pored postmodernistički virtuozno izvedenih poema, kao što je »Aleksandrijska biblioteka«. To je poetska potraga za identitetom, a Paterson kaže da je tu ustvari riječ o »metafizičkom opisu imaginacije«.
S drugom knjigom pjesama, God’s Gift to Women / Bogomdan za žene Paterson se uz Simona Armitagea afirmirao kao vodeći pjesnik generacije rođene početkom 1960ih. Tu je mračna i nasilna atmosfera učestalo prožeta slikama koje odlikuje velika lirska ljepota. Pjesnik kojega privlače suprotnosti u knjizi Landing Light / Stišana svjetlost (2003), koju je ispunio mnoštvom različitih glasova, neke od najljepših pjesama posvetio je svojim sinovima. Kao svojevrsna suma njegove dosadašnje poezije, pjesme iz te knjige izrazito su refleksivne, odnosno obilježene su kretanjem, istraživanjem nastajanja, procesom samog života.
Na pitanje o pisanju pjesama odgovorio je da je kod njega to »ide vrlo sporo. Zapišem nekoliko stihova, a za dovršavanje mi uvijek treba gotovo godinu dana.« Za njega je Charles Simic rekao: »Ako se pitate pišu li se još uvijek sjajne pjesme, trebate čitati Dona Patersona«.
Don Paterson objavio je i dvije knjige aforizama, priredio nekoliko antologija, predaje kreativno pisanje na Sveučilištu St. Andrews i urednik je u izdavačkoj kući »Picador MacMillan«. Kao džez gitarist objavio je nekoliko albuma i deset godina s Timom Garlandom vodio je džez-folk grupu Lammas. Komponirao je glazbu za svoje kazališne i radio predstave, a njegove klasične skladbe izveo je i snimio škotski virtuoz Allan Neave.” (Miloš Đurđević)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Izabrane pjesme / Selected Poems”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-298-9
  • Broj stranica : 190
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Hrvatski centar P.E.N.-a, Zagreb, 2008.
  • Cijena s PDV–om :

O autoru

Author

Don Paterson, pjesnik, pisac i glazbenik, rođen je 1963. godine u škotskoj luci Dundee. Kao tinejdžer napušta školu i posvećuje se džezu. 1984. godine odlazi u London gdje svira džez. Otprilike u isto vrijeme počinje pisati poeziju. Zbirke poezije: Nil Nil (Nula nula), 1993; God's Gift to Women (Bogomdan za žene), 1997; Eyes (Oči), 1999; Landing Light (Stišano svjetlo) (2003, 2004); Orfej (verzija Rilkeove Die Sonette Orfej, 2006.) i Rain (Kiša) (2009, 2010). Objavio je dvije knjige aforizama, Book of Shadows (2004) i Blind Eye (2007). Paterson je, također, uredio i brojne antologije. Njegova poezija je osvojila brojne nagrade. Predaje poeziju na Sveučilištu St Andrews, a od 1996. godine je poezija urednik u izdavačkoj kući Picador MacMillan. I dalje nastupa i komponira.