Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

de_brito_omot_web

De Brito, Casimiro

Izabrane pjesme / Poemas seleccionados

Nedostupno

Poezija

Opis proizvoda

Izbor i prijevod s portugalskog Tanja Tarbuk

Urednik Miloš Đurđević

“Casimiro de Brito (1938) objavljuje prve pjesme kao član grupe Poezija 61, koja se zalaže za autonomiju riječi i radikalizira ideje koje u središte pozornosti stavljaju interes za strukturalne probleme u pjesničkom jeziku.
António Ramos Rosa, portugalski pjesnik i kritičar, smješta njegovu poeziju između praznine svakodnevne stvarnosti i onoga što Rimbaud naziva »punoćom velikog sna«. Od njegove prve zbirke Nesavršena samoća (1957) ono negativno (praznina, smrt, trulež, pustošenje, glib, progonstvo, erozija, prah) strpljivo se ugrađuje u pjesme u jednom dijalektičkom odnosu sa svjetlošću sunca, snagom minerala, biljaka i životinja, s ljubavlju. Pjesnička struktura je pritjecanje i otjecanje tvari, predavanje snu i stalno bdijenje, otvor koji gleda u prazninu; i ta neprestana potraga za identitetom zemlje kroz »riječi koje su živ kamen«, ta težnja za fuzijom s tvarima i elementima na jedan materijalistički i panteistički način prisutna je gotovo u cijelom de Britovom opusu.
Smrt je kod de Brita uvijek povezana s ljubavlju. Ženski element predstavljen je kao zemlja, majka zemlja, glina, posuda. Središnja zbirka de Britove ljubavne poezije svakako je Opus Affettuoso (1997), u njoj se govori da u svakom fizičkom odnosu postoji nešto metafizičko. Kod njega pronalazimo spoj zapadne forme aforizma i istočne haiku poezije, u njegovoj poeziji dotiču se Zapad i Istok. U dvjema zbirkama aforizama O krhkoj mudrosti (2001) i Umijeće disanja (1988) prevladavaju mistično-panteistički tonovi, ali s naglašenom budističkom i zen orijentacijom, a prisutni su i doticaji s drugim istočnim filozofijama, kao i svojevrsni postničeovski nihilizam. I u zbirkama kao što su Silovitosti (1995) i Siromašno umijeće (2000) osjeća se jak utjecaj haiku poezije u kratkim, jednostavnim pjesničkim formama.
I nova Casimirova zbirka, Knjiga padova, koju je započeo pisati 1996, i još uvijek je piše, vrti se oko te teme. Svaki fragment, kako de Brito naziva svoje pjesme, može biti posljednji, a svaki se fragment može nadovezati na prijašnji, kao što su u životu svi postupci uzrok onoga što će biti i posljedica onoga što je bilo.” (Tanja Tarbuk)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Izabrane pjesme / Poemas seleccionados”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-280-4
  • Broj stranica : 231
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Hrvatski centar P.E.N.-a, Zagreb, 2007.
  • Cijena s PDV–om :

O autoru

Author

Casimiro de Brito je rođen u Louléu, u portugalskoj pokrajini Algarve 1938 godine. Ondje je proveo djetinjstvo i završio studije. Nakon povratka iz Londona, godine 1958. s Antoniom Ramosom Rosom osniva Cadernos do Meio-Dia (1958-1960) u okviru kojih se javlja nov pjesnički pokret Poezija 61. Pet pjesnika, među kojima i Casimiro de Brito, objavili su svoje pjesničke «plakete» i time najavili radikalni rez u odnosu na dotadašnje pjesničko stvaralaštvo u Portugalu. Oni se zalažu za autonomiju riječi, radikalizirajući ideje koje su dotaknuli pjesnici iz prethodnog desetljeća, posebice Ramos Rosa, ideje koje u središte pozornosti stavljaju zanimanje za strukturalne probleme u pjesničkom jeziku. Istraživanja na granicama mogućnosti izrecivoga kod pjesnika iz grupe Poezija 61 dovode u svojim ekstremnim slučajevima u pitanje samu rečenicu koja prepušta teren strukturama zasnovanima na zvučnosti riječi ili pak onima u kojima se izdvaja i potencira jedna pjesnička figura, stvarajući time oskudan i reduciran izraz u okviru svojevrsne antidiskurzivne poetike. Premda potekli iz zajedničkog izvora, pjesnici Poezije 61 krenuli su potom različitim pjesničkim putevima, stvarajući vlastite poetike, nerijetko i sasvim oprečne poetici Poezije 61. Tako se Casimiro de Brito priklonio gotovo narativnoj poeziji u svojim novijim zbirkama, no istodobno i kratkom, jezgrovitom stilu haiku poezije, ili aforizma. Osim poezije, piše i prozu i eseje. Zanimljiv je i njegov prozni eksperiment Nós, Outros, zajedno sa suprugom Teresom Salemom, također spisateljicom i književnom kritičarkom, u kojemu su zapisani svi razgovori što su ih u svojoj kući vodili tijekom godinu dana. De Brito je dosad objavio oko četrdesetak knjiga. Bio je potpredsjednik Portugalskog društva pisaca, a trenutno je predsjednik portugalskog PEN centra. Danas se uglavnom posvećuje pisanju. Bio je jedan je od urednika portugalsko-brazilskog časopisa Columba, a odgovoran je i za portugalsku suradnju u međunarodnom časopisu Serta. Između ostalih nagrada, Casimiro de Brito dobitnik je Velike nagrade za poeziju Društva portugalskih pisaca za zbirku pjesama Labyrinthus (1981), Međunarodne nagrade za poeziju Léopold Senghor (2002) i Europske nagrade za poiziju Sibilla Aleramo/Mario Luci za antologiju “Libro delle Cadute” (2004).