Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

ispod_povrsine_web

Debeljak, Aleš

Ispod površine

80.00 Kn

Poezija

Upit

Opis proizvoda

Urednik Miloš Đurđević

Preveo Edo Fičor

“Otkako se sredinom 1980ih svojom poezijom i kritičkim esejima pojavio na hrvatskoj književnoj sceni, Aleš Debeljak se po vrlo visokoj kvaliteti svog pisanja i jednoj iznimnoj poetskoj imaginaciji, s dobrim razlozima nalazi u samom vrhu interesa i čitatelja i književnih kritičara, a možda najaviše samih autora. Od knjige pjesama Rječnik tišine, objavljene u hrvatskom prijevodu 1989. godine, do knjige pjesama Grad i dijete objavljene 1998, Debeljakova poezija je u nekim svojim bitnim aspektima vezana uz ove prostore.
Osamdesetih se to očitovalo preko izrazito individualne poetike, vrlo brzo raspoznate i visoko cijenjene na cjelokupnom štokavskom govornom području, kojom je upravljala određena melankolija kao zajednički poetički nazivnik za neprestano komešanje, zgrušavanje i rasplinjavanje mentalnih i osjetilnih senzacija. Od devedesetih u središte njegove poezija na mahove i vrlo snažno ulaze pojedinačne, time dublje i užasnije, projekcije ratova koji su tuda tutnjili, a njegova poetička melankolija sve više poprima tjeskobne i sumorne valere.
U svom prijevodu Edo Fičor, provjereni prevoditelj suvremene slovenske književnosti, uspio je očuvati i prenijeti sve odlike iznimno zahtjevnog Debeljakovog lirskog pisma.” (Miloš Đurđević)

 

 

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Ispod površine”

Detalji

  • ISBN : 953-188-255-X
  • Broj stranica : 76
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Hrvatsko društvo pisaca, Durieux, Zagreb, 2006.
  • Cijena s PDV–om : 80,00 kn

O autoru

Author

Pjesnik i esejist, rođen je 1961. godine u Ljubljani. U rodnom gradu studira na Filozofskom fakultetu, doktorirao je iz društvenih znanosti na Sveučilištu Syracuse, New York. Ravnatelj je Centra za kulturalne i vjerske studije, Instituta društvenih znanosti pri Ljubljanskom sveučilištu. Sa suprugom Ericom i troje djece živi i radi u Ljubljani. Kritičari ga smatraju jednim od vodećih pjesnika Srednje Europe. Na slovenskom je objavio sedam knjiga pjesama i dvanaest knjiga iz područja kulturalne kritike. Kao pjesnik, kritičar kulture i prevoditelj, dobio je više nagrada za književnost, mirovnu Nagradu Miriam Lindberg Isreael Poetry (Tel Aviv) i pjesničku nagradu Chiqu (Tokio). Knjige su mu prevedene i objavljene na brojnim jezicima. Među njegovim skorašnjim izdanjima na engleskom jeziku nalaze se studije, The Hidden Handshake: National Identity and European Postcommunism; Reluctant Modernity: The Institution of Art and its Historical Forms; Twilight of the Idols: Recollections of a Lost Yugoslavia, kao i tri knjige pjesama, Anxious Moments; The City and the Child; Dictionary of Silence. Glavni je urednik edicije Terra Incognita: Writings from Central Europe, pri izdavačkoj kući White Pine Press, Buffalo, New York.