Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

GOSPODIN_MO_web2014

Ladin, Ilija

Gospodin Mo

Nedostupno

Poezija

Opis proizvoda

“Rat ga je, naravno, dočekao u Sarajevu, no u osnovi ništa se s Ilijom Ladinom nije promijenilo. Važni detalji života i svijeta samo su bili dodatno naglašeni strahotom životnih okolnosti. Stoga ni pjesme u ovoj knjizi ne nose ni traga konfekcijskog ratnog pisma. Ladin i dalje razgovara s pticama i s Bogom (s ovim drugim obično na ravnoj nozi i bez posrednika), ne dopuštajući da ga ponese neka nova sintaksa i neki novi ritam koji bi bolje odgovarali štektanju strojnica, gruhanju topova i metalnome okusu šovinizma. Ova knjiga se od prethodnih razlikuje samo po tome što biva tiskana u Zagrebu, te su naknadne intervencije u tekst pjesama Iliji Ladinu ponešto otežane. No ipak, sve do trenutka njenog izlaska, čudnim putevima, što zemaljskim (normalnom telefonskom linijom) što nebeskim preko satelita, u redakciju stižu Ladinove telefaks poruke s izmjenama, nadopunama i primjedbama, poruke koje su tekstualno vrijedne gotovo kao i sama knjiga.
I na kraju, da ne bude nedoumica oko pjesme s početka rata u Sloveniji, Ilija Ladin je uspio nagovoriti tiskare da rasture slog, uspio ih je uvjeriti u važnost poezije, uspio im je objasniti da će svijet koji tone u pakao možda biti promijenjen ili utješen jednom pjesmom.” (Miljenko Jergović)

“Zlunamjerni uvijek
Najslađe riječi
Imaju

Poslušajte zmiju
u Edenu
Ni sve poslanice Pavla
Sva retorika praštanja
I grijehâ otkupljenja
Ne bi jezičac pomakle na vagi
Po slatkorječivosti
Kojom se služi To valja  i z d r ž a t i

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Gospodin Mo”

Detalji

  • ISBN : 953-188-026-3
  • Broj stranica : 90
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1995.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Ilija Ladin (Stratinska, 1929.) živi u Sarajevu. Do sada je objavio knjige pjesama Prije tebe ničega (1968.); Pjesme o pticama (1979.); Patnja je počela (1986.) i Takav sam večeras (1989.).