Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

zrtve_sanjaju_web2014

Jergović, Miljenko

Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu

Opis proizvoda

Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu. Novinske kronike (1993-1995) donose izbor eseja i osvrta koje je Miljenko Jergović povodom rata i ratnih stanja u Bosni i Hercegovini napisao u razdoblju od 1993. do 1995. u novinama i magazinima kao što su Nedjeljna Dalmacija, Dani… Kronološki, oni dakle prethode esejima iz knjige Naci bonton (Durieux, 1998).
Knjiga je tematski, mentalno i stilistički zaokružena chronique scandaleuse poltike, kulture i sociologije ključnog povijesnog radoblja Bosne i Hercegovine (ali i Hrvatske) u doba njene totalne negacije.
Iz današnje perspektive i kao cjelina oni se čitaju kao literarno-kulturološki dnevnik čije dijagnoze vrijede i nadalje, a i ne samo za tzv. zapadni Balkan: teroriziranje, genocid, ksenofobija, populizam, militarizacija, manipulacija medijima i, nadasve, zakazivanje intelektulaca, i prosvjetiteljstva danas su globalno aktualne.
Jergovićevo ratno novinarstvo nezaobilazan je dio povijesti suvremene hrvatske i bosanske novinarske publicistike. Ova knjiga ga impresivno dokumentira.

“U prvom, opsežnijem dijelu Žrtve, donose se novinske kronike objavljivane između 1993. i 1995, neposredno nakon Jergovićeva izlaska iz okupiranog Sarajeva i presljenja u Zagreb.
Već prva slika uvoda knjige, pogled na ratom zahvaćenu Bosnu iz transportnog aviona američke vojske, odakle se ona čini »lijepom i mirnom zemljom«, uvodi leitmotiv percepcije. Riječ je o percepciji posredovanoj pikselima TV ekrana, kadrovima fotoreportera, »objektivnim« (a ovdje to znači hipokritski neangažiranim) novinarskim izvještajima. U nepremostivoj distanci onoga koji je viđen i onoga koji gleda, u rascjepu krvavog i mučnog egzistencijalnog iskustva i njegovog ideološki unaprijed kodificiranog tumačenja, raste osjećaj očaja, stida, iznevjerenosti i užasa te se provlači komentarima dnevno–političkih zbivanja, sportskih događaja, (sub)kulturnih rituala, masovnih medija… Jergovićev osjećaj za detalje svakodnevice, pripovjedačka vještina i uvjerljivost prisutni su i ovdje. (…)
Kada se korice sklope, a knjiga odloži na policu označenu slovom »J« i time postavi u kontekst svega onoga što se danas javno piše i govori – a osobito onoga što se prešućuje – upravo te krhotine nekog drugog vremena i nekog drugog svijeta potvrđuju da je izdavanje Žrtvi iznad svega etički potez vrijedan pohvale. Zato je najvažnija rečenica knjige zapravo ona iz naknadno pisanog uvoda: »Premda mi se danas dalekim čine strah i očaj, kao pretežni osjećaji ovih kronika, ništa u njima nisam mijenjao ili prepravljao«.” (Boris Postnikov, Op.a)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu”

Detalji

  • ISBN : 953-188-233-9
  • Broj stranica : 476
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2006.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Miljenko Jergović rođen je 1966. godine u Sarajevu. Novinske i književne tekstove objavljuje od kraja osamdesetih. Prepoznat je najprije kao pjesnik – za prvu zbirku pjesama Opservatorija Varšava (1988) nagrađen je Goranom za mlade pjesnike i nagradom Mak Dizdar, slijede zbirke Uči li noćas neko u ovom gradu japanski ? (1990) i Himmel Comando (1992). Od 1993. godine živi i objavljuje u Hrvatskoj i svakako je jedan od najznačajnijih autora Durieuxa na prelasku stoljeća. Hrvatskoj, a potom i međunarodnoj publici, postaje poznat zbirkom kratkih priča Sarajevski Marlboro (Durieux, 1994) za koju dobiva nagradu Ksaver Šandor Gjalski (1994) te Friedenspreis Erich-Maria Remarque. Slijede zbirka priča Karivani (Durieux, 1995), pjesme Preko zaleđenog mosta (Durieux, 1996), eseji i izbor iz publicistike Naci bonton (Durieux, 1998), zbirka priča Mama Leone (Durieux, 1999) nagrađena s Premio Grinzane Cavour, potom zbirka kolumni Historijska čitanka (Zoro, 2000), drama Kažeš anđeo (Durieux, 2000) pjesnički ciklus Hauzmajstor Šulc (Durieux, 2001) nagrađen s Premio Napoli, novela Buick Rivera (Durieux, 2002) nagrađena Nagradom »August Šenoa« Matice hrvatske, roman Dvori od oraha (Durieux, 2003) za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, Godišnju nagradu Društva bosanskih pisaca i nagradu Kočićevo pero, zbirka priča Inšallah Madona, inšallah (Durieux, 2004), zbirka kolumni Historijska čitanka 2 (Zoro, 2004), izabrane pjesme Dunje 1983 (Durieux, 2005), izabrani eseji Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu (Durieux, 2006), roman Gloria in excelsis (2006) te roman Ruta Tannenbaum (Durieux, 2006). Između ostalog i osobitim angažmanom Durieuxa knjige su mu prevedene na dvadesetak jezika, a prevode se i dalje. Godine 2007. prekida suradnju s Durieuxom te objavljuje knjige u raznim izdavačkim kućama. Miljenko Jergović godinama djeluje i kao angažirani novinar. Nakon višegodišnje suradnje sa splitskim tjednikom Feral Tribune, od 2000. godine novinar je tjednika Globus, a potom kolumnist Jutarnjeg lista. Više na www.jergovic.com.