Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

surova_politika_web2014

Jurdana, Srećko

Surova politika

Upit

Opis proizvoda

Jurdanine kolumne predstavljaju točnu i skandaloznu kroniku hrvatskog političkog i društvenog života u odlučnom razdoblju kada se zemlja želi priključiti Europi i ujedno iznutra ustrojiti kao vjerodostojna demokracija i republika. Autorovo oštro pero, njegova nesmiljena ironija i kritika dio su napora u tom cilju i ujedno ono što jedan pisac i novinar za to može učiniti.
Radi se o portretima ličnosti i osvrtima na zbivanja koja su definirale društveni razvoj Hrvatske od prvih godina njene konstitucije kao istinske republike: demokratske zemlje i nezavisne države. Sagledani retrospektivno oni su zapanjujući. Oslobođeni dnevno-polemičkog konteksta ispostavljaju se kao duhovita kulturna povijest i fenomenologija hrvatske politike i društva. Vremenska distanca ih potvrđuje. Dakle, ne radi se o uobičajenoj dokumentaciji nečijeg kolumnističkog ili kritičarskog rada, već obrnuto, o kompaktnom i živom literarno feljtonističkom štivu. Užitak čitanja nakon vremenskog odmaka čak je i veći no pri tjednom praćenju, jer su se u knjizi trivijalnosti političke svakodnevnice neposredno pretočile u duhovitu i vrlo često gorku kroniku i ljudsku komediju. Srećko Jurdana je briljantan, ironičan stilist, jezično podjednako slobodan koliko i inovativan, sasvim u tradiciji inteligentnog, urbanog feljtonizma koji u Hrvatskoj ima veliku tradiciju i koji je postao kanonski žanr njene književnosti.

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Surova politika”

Detalji

  • ISBN : 953-188-236-3
  • Broj stranica : 631
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2006.
  • Cijena s PDV–om : 200,00 kn

O autoru

Author

Srećko Jurdana rođen je u Zagrebu 1950. godine. Tu je završio gimnaziju i Akademiju dramskih umjetnosti (1977). Tokom studija debitirao je s kratkim igranim filmom Sporazumijevanje, za kojeg je dobio Nagradu sedam sekretara SKOJ-a (1976). Nakon toga snimio je filmove Gospodar tijela, Kugla glumište, Maršovci, Mladi književnici, dugometražni igrani fim Slučajna suputnica i Nova Godina kod građanke Ljubice. Za tiskane i elektronske medije piše od 1969. Dugo godina bavio se filmskom kritikom za Radio Zagreb, Omladinski tjednik, Studentski list, Start, Studio i druge. U tjedniku Nacional objavljuje političke kolumne od njegovog prvog broja (1995), najprije pod egidom »Stupovi društva« a potom »Surova politika«. Objavio je knjigu Stupovi društva, Mediapress, Zagreb 1997.