Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Česko, Antun

Studije i eseji

Upit

Opis proizvoda

Ime dr. sc. Antuna Česka do sada se uglavnom vezivalo uz sustavnu analizu i kritičku revalorizaciju Kranjčevićeva pjesništva. Tim pitanjem bave se njegove tri nagrađene monografije – prva, Strukturna načela u genezi Kranjčevićeva pjesništva, Dubrovnik, 2001. (2002. »Nagrada grada Dubrovnika«, »Zlatna povelja Matice hrvatske u Zagrebu«), zatim druga, objavljena uz 150. obljetnicu pjesnikova rođenja u Senju, Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije, Zagreb, 2015. (»Nagrada HAZU–a za književnost za godinu 2015.«) i treća, u prigodi obilježavanja 110. obljetnice pjesnikove smrti u Sarajevu, Fenomenologija kategorije subjekta u arhitektonici Kranjčevićeva poetskoga opusa, Zagreb, 2018.
Usporedo s radom na Kranjčeviću, autor je kritički propitivao i pojedina djela uglavnom kanonskih hrvatskih pisaca (Držića, Gundulića, Vojnovića, Ivana Gorana Kovačića, Krleže, Luke Paljetka), objavljujući svoje radove u raznim književnim časopisima (Dubrovnik, Republika, Forum). Želja da se i u tom dijelu znanstvenoga prinosa hrvatskoj i kritici i književnoj povijesti dade doličnije mjesto rezultirala je ovim njihovim skupnim izdanjem u knjizi Studije i eseji.
Slijed kronološki nanizanih radova u ovoj knjizi pokazuje unutrašnji razvoj autorova teorijsko–kritičkog diskursa. Ta je potraga rezultirala konstruiranjem unutartekstne ontološkostrukturalističke metode pomoću koje podvrgava analizi književne tekstove. Metoda je izgrađena na temelju domaćih i stranih poticaja, poticaja koji su dolazili ne samo iz književne teorije (S. Lasić, strukturalizam) nego i iz filozofije (Hegel, Sartre). S tako izgrađenim čvrstim kritičkim aparatom Česko tumači različite tekstove i čitave opuse. U ovoj knjizi treba izdvojiti originalne i poticajne analize Gundulićeve Dubravke, interpretacije Držićevih i Kovačićevih likova, tumačenje ontologema u poeziji Luke Paljetka, ali i neobično lucidan, aktualan i inventivan tekst O književnoj kritici i književnosti. Dr. Antun Česko svojom minucioznom poetičkom metodom otkriva strukturna obilježja poezije M. Stojića i S. Mijovića Kočana, a koristi se istom metodologijom i u kritičkom prikazu knjiga iz hrvatske književne historiografije. Posrijedi je vrijedna knjiga koja baca novo svjetlo na brojne hrvatske književne fenomene i opuse. Pisana metodološki jasno, konzekventno, s rijetko viđenom analitičkom disciplinom, Českova knjiga, nazvana jednostavno »frangešovski« Studije i eseji, vrijedan je doprinos našoj znanosti o književnosti i kritici.

(Akademik Krešimir Nemec)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Studije i eseji”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-480-8
  • Broj stranica : 302
  • Uvez : 17 x 24 cm, tvrdi uvez
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2020.
  • Cijena s PDV–om : 168,00 kn / 22,30 €

O autoru

Author

Antun Česko rođen je 1938. u Dubrovniku gdje je završio gimnazijsko školovanje. Diplomirao je kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagreb. U Dubrovniku upisuje poslijediplomski studij, a u Zagrebu 1988. brani magistarski rad »Bugarkinje Silvija Strahimira Kranjčevića«. Od 1994. aktivno se uključuje u rad Matice hrvatske u Dubrovniku kao lektor i korektor cjelokupnoga njezina izdavaštva, pa je ujedno i član njezina Predsjedništva, Izdavačkoga odbora i Uredništva časopisa Dubrovnik. U književnoznanstvenim radovima glavna mu je preokupacija književnoteorijska metodologija. Na temelju tridesetogodišnjega sustavnog bavljenja Kranjčevićevim djelom, 1998. je obranio u Zagrebu disertaciju »Strukturna načela u genezi Kranjčevičeva pjesništva« koju je kao monografiju 2001. objavila Matica hrvatska Dubrovnik i za koju je autor dobio Nagradu grada Dubrovnika te Zlatnu plaketu Središnjice iz Zagreba. Drugu monografiju, »Za Kranjčevića. Od arhivacije do kanonizacije«, objavila je također Matica hrvatska 2015. Kao priznanje za prinos hrvatskoj znanosti o književnosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti dodijelila je knjizi nagradu za književnost u 2015. godini. U izdanju Durieuxa objavio je »Fenomenologija kategorije subjekta u arhitektonici Kranjčevićeva poetskoga opusa« (2018.), »Studije i eseji« (2020.), »Matoš utemeljuje svoju hrvatsku modernu« (2022.) te zbirku priča »Sobra. Ribarski zapisi« (2023.).