Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

komunizam_koenen_web2014

Koenen, Gerd

Što je bio komunizam?

Upit

Opis proizvoda

S njemačkog preveo Nenad Popović

Ma koliko da je dobrim dijelom otišao u povijest, komunizam je još uvijek jedno od najintrigantnijih pitanja. Gerd Koennen mu se vraća ispočetka – počinje pitanjem tko su u stvari bili boljševici, a pred kraj knjige suočava se s Kinom, komunističkom zemljom čija globalna uloga postaje sve veća.
Koennen je autor impresivnog niza knjiga o lijevim pokretima i totalitarizmima, a izlazak ovog eseja je u Njemačkoj – mimo velike informativnosti knjige – bio popraćen velikom javnom raspravom. Kulturni program najveće radiostanice Deutschlandfunk prikazao ju je kao duhovitu, zgusnutu i poantiranu knjigu kakvih ima malo, naglašujući da u njoj nije naglasak na novim otkrićima, nego da ju komunizam zanima kao »uznemirujući ekstrem u modernoj civilizaciji«. Njeno objavljivanje stavlja se u kontekst najznačajnijih knjiga o komunizmu zadnja dva desetljeća, kao što su Furetova Povijest jedne iluzije, Crna knjiga komunizma Stephana Courtoisa i Svjetska povijest komunizma Davida Priestlanda, ali i prethodnog istraživanja Koenena o SSSR–u, Utopije čišćenja, te se smatra vrhunskim dosegom na tom području.
Teza da su teror i ubijanje jedna od glavnih crta komunizma u njegovom realno postojećem obliku u 20. stoljeću u njemačkoj javnosti izazvao je pohvale, ali i negiranja da je to uopće bitno za temu. Najveći stručnjaci knjigu preporučuju mladim ljudima: Erhard Eppler u Süddeutsche Zeitpunkt kaže da profesionalni revolucionari–poduzetnici (poput Lenjina) doista nisu imali ništa s radničkim pokretom, dok Arno Widman u Frankfurter Rundschau smatra kako Koenneovoj raspravi ide u prilog njegov odmak otpadnika od komunističke ideje te da je uspješno raskrstio sa svim starim objašnjenjima.

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Što je bio komunizam?”

Detalji

  • ISBN : 973-953-188-325-2
  • Broj stranica : 189
  • Uvez : tvrdi, 13 x 21 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2011.
  • Cijena s PDV–om : 130,00 kn

O autoru

Author

Gerd Koenen (1944) je povjesničar i publicist, pisac brojnih radova i članaka u vodećim njemačkim časopisima i listovima. U studentsko doba bio je jedan od poznatih članova SDS-a i, sedamdesetih, maoističkih organizacija. Živi u Frankfurtu. Najpoznatije knjige: su Crni front. Novi antisemitizam u Sovjetskom savezu (1991), Veliki pjevovi - Lenjin, Staljin, Mao Ce Tung. Kultovi vođa i mitovi o herojima (1991), Njemačka i ruska revolucija (s Lewom Kopelewim) (1998), Utopija čišćenja - što je bio komunizam (1998); Crveno desetljeće. Naša mala njemačka kulturna revolucija 1967-1997 (2001). Za Ruski kompleks. Nijemci i istok (2005) dobio Leipzišku nagradu za knjigu.