Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

RASPAD_JUGOSLAVIJE_web2014

Banac, Ivo

Raspad Jugoslavije

Upit

Opis proizvoda

NACIONALIZAM U JUGOISTOČNOJ EUROPI • BILJEZI IDENTITETA: HERALDIKA I NACIONALNE IDEOLOGIJE KOD JUŽNIH SLAVENA • VJERSKO »PRAVILO« I DUBROVAČKA IZNIMKA: GENEZA DUBROVAČKOG KRUGA SRBA KATOLIKA • RASPAD JUGOSLAVIJE

“Ovi tekstovi na neki način dopunjuju moju monografiju Nacionalno pitanje u Jugoslaviji, koja je objavljena 1984. godine. Zaključni tekst, »Raspad Jugoslavije«, predstavlja ne samo kronologiju zbivanja nego i pokušaj da se već sada zacrtaju razlozi i dubinska logika još uvijek svježih sukoba od 1980-ih naovamo. Tako se nad tek višekratno raspolućenoj državnoj zgradi južnoslavenske modernosti zatvara luk jedne istraživačke problematike. No, ovi tekstovi ujedno predstavljaju uvod u moja najnovija istraživanja o općenitom problemu modernosti u jugoistočnoj Evropi.
Za narode i zemlje ovog dijela Evrope nacionalizam jest modernost. Nacionalisti će takvim zaključkom biti vrlo zadovoljni, jer ih povijesno opravdava. Međutim, ušavši u krug modernih sekularnih ideologija, naš je pretmoderni čovjek na svijet oko sebe počeo gledati novom optikom. Ako je proširio pojam domovine (patria = Rodno mézto; Belostenec). Ako je posumnjao u dominalnoga gospodina, neminovno je posumnjao i u Dominatora svih stvari.”

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Raspad Jugoslavije”

Detalji

  • ISBN : 953-188-139-1
  • Broj stranica : 165
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2001.
  • Cijena s PDV–om : 70,00 kn

O autoru

Author

Ivo Banac bio je redoviti profesor povijesti na Sveučilištu Yale (na katedri vezanu uz posebnu zakladu koja nosi ime Bradford Durfee). Od 1994. do 1999. bio je profesor povijesti na Srednjoevropskom sveučilištu u Budimpešti, gdje je upravljao Institutom za jugoistočnu Evropu. Magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu Stanford. Autor je i urednik više knjiga, članaka i komentara, među kojima se ističu monografija Nacionalno pitanje u Jugoslaviji: Porijeklo, povijest, politika (1984, nagrađena nagradom »Wayne S. Vucinich« Američkog udruženja za promicanje slavenskih studija) i Sa Staljinom protiv Tita: Informbirovski rascjepi u jugoslavenskom komunističkom pokretu (1988, nagrađena nagradom »Josip Juraj Strossmayer« zagrebačkog sajma knjiga Interliber). Bio je dopisni je član HAZU, urednik časopisa East European Politics and Societies, supredsjednik Instituta otvoreno društvo — Hrvatska, član predsjedništva Hrvatskog helsinškog odbora, predsjednik Liberalne stranke te ministar za zaštitu okoliša i prostornog uređenja u Vladi RH, predsjednik savjeta Instituta Vlado Gotovac, te nezavisni član Hrvatskog sabora. Preminuo je 2020. godine.