Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

POVIJEST_SLAVONIJE_web2014

Andrić, Stanko

Povijest Slavonije u sedam požara; Enciklopedija ništavila; Dnevnik iz JNA i druge glose i arabeske

Opis proizvoda

“Andrićevo mjesto u suvremenoj hrvatskoj prozi odgovara donekle poziciji pripovjedača u njegovu dnevniku: u križaljci aktualnih proznih trendova, generacijske ili poetičke pripadnosti Andrić je autor koji piše iz svog, vrlo osobnog i osebujnog svijeta.” (Dušanka Profeta, Zarez)

“Stanko Andrić vršnjak je naraštaja hrvatskih neorealista (Jergović, Pavičić, Tomić, Perišić, Ferić, Mlakić…); no taj se tridesetčetverogodišnjak po svojim književnim predilekcijama znatno razlikuje od svojih generacijskih parnjaka. Naime, čak i oni među neorealistima koji očito dobro poznaju tradiciju eruditske fantastike, poput Pavičića i Ferića, izbjegavaju izravno demonstriranje vlastite erudicije i citirano ornamentaliziranje vlastite proze; važniji su im pričanje priče, elementarnost iskustvenih slika, robusna snaga neukrašena stila. Andrićeva je, pak, proza sva satkana od citata, od povezivanja rečenica tuđih tekstova, hirovite kombinatorike, imaginativnog uspostavljanja analogija među piscima i njihovim tekstovima koji često pripadaju različitim epohama i sustavima mišljenja.
Čitatelja doista zapanjuje širina Andrićevih interesa, raznolikost izvora iz kojih on crpi svoje znanje, vješto snalaženje u šumi ideja, pronicljivo uočavanje srodnosti. Šteta što ova knjiga nema imensko i predmetno kazalo jer bi se tada mogla pregledno očitati raznolikost Andrićevih ideja, njegovo superiorno iskakanje iz jedne epohe u drugu, od jednog autora do drugog, spajanje semantički vrlo udaljenih područja i pojmova. Stoga osjećam potrebu još jednom istaknuti da je posrijedi pisac golema i raznolika znanja, zanimljive imaginacije, čiju eruditsku esejistiku čitamo kao najzanimljiviju pripovjedačku prozu pisanu vrhunskim stilom.” (Velimir Visković, Vijenac)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Povijest Slavonije u sedam požara; Enciklopedija ništavila; Dnevnik iz JNA i druge glose i arabeske”

Detalji

  • ISBN : 953-188-138-5
  • Broj stranica : 447
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2001.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Stanko Andrić (1967., Strizivojna kod Đakova) diplomirao je 1993. latinski i francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorsku disertaciju pod naslovom The miracles of St. John Capistran – historical and textual analysis (mentor prof. Gábor Klaniczay) obranio je 1998. na Odsjeku za srednjovjekovne studije Srednjoeuropskog sveučilišta (Central European University) u Budimpešti. U Hrvatskom institutu za povijest – Podružnici za povijest Slavonije, Srijema i Baranje zaposlen je od 1996. Trenutno obnaša dužnost predstojnika Podružnice. Bavi se srednjovjekovnom poviješću sjeveroistočnih hrvatskih pokrajina, i to ponajprije crkvenom i kulturnom poviješću, kao i poviješću naselja i plemićkih obitelji. Istraživao je u knjižnicama i arhivima u Rimu (stipendija Ecole française de Rome), Firenci (stipendija Fondazione Ezio Franceschini), Parizu, Budimpešti, Napulju, Beču, Leipzigu, Zagrebu itd. Od 1997. do danas vodio je tri znanstvena projekta koje financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Od 2001. glavni je urednik časopisa Scrinia Slavonica. Kao vanjski suradnik držao je nastavu na Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu te na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Uz to povremeno objavljuje i književnu prozu. Živi u Osijeku. Objavio je do sada više desetaka znanstvenih članaka i ove autorske znanstvene knjige: Čudesa svetoga Ivana Kapistrana. Povijesna i tekstualna analiza (Slav. Brod – Osijek, 1999); The miracles of St. John Capistran (Budapest, 2000); Potonuli svijet. Rasprave o slavonskom i srijemskom srednjovjekovlju (Slav. Brod, 2001); Vinkovci u srednjem vijeku. Područje grada Vinkovaca od kasne antike do kraja turske vlasti (Vinkovci – Slav. Brod, 2007); Kapisztrán szent János csodái, prev. G. di Sandri i D. Falvay (Budapest, 2009). Kao prevoditelj, priređivač i urednik objavio je ove knjige: (prev. s franc.) Annie le Brun, Izopačena perspektiva (Zagreb, 1998); (prir. i prev. s lat.) Baltazar Adam Krčelić, Izbor iz djela (Vinkovci, 1999); (prev. s franc. i prir.) Gustave Flaubert, Rječnik uvriježenih mnijenja (Zagreb, 2007); (stručna red. i bilj.) Georges Duby: Tri reda ili imaginarij feudalizma (Zagreb, 2007); (ur.) Donji Miholjac od XI. do XX. stoljeća. Zbornik znanstvenog kolokvija (Slav. Brod, 2010); (prir.) Zavičajna čitanka. Slavonija u ogledalu svoje pisane baštine (Zagreb, 2011). Tri knjige eseja - Povijest Slavonije u sedam požara (1992.), Enciklopedija ništavila (1995.) i Dnevnik iz JNA (2000.), objavljene su kao svojevrsna »sabrana djela« 2001. godine (Durieux). Kod istog izdavača objavljen je i roman Simurg 2005. godine.