Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

NACI_BONTON_web2014

Jergović, Miljenko

Naci bonton

Opis proizvoda

“Jergović je iznimno oštar polemičar i jao onome tko postane protagonistom njegove polemike, a s druge strane temeljit je analitičar društvenih pojava po svim pravilima zanata i razmišljanja tko je, što, kada i zašto nešto napravio i što to znači.” (Siniša Kekez, Slobodna Dalmacija)

“U prirodi svih književnih sukoba u Hrvatskoj (pa i u čitavoj bivšoj Jugoslaviji) jest da postoji šutljiva većina koju vlast koristi kao visokoenergetsko gorivo za provođenje svoje antikulturne volje. Bez šutljive većine ne bi bili mogući ni sukobi, ni progoni, niti bi povijest nacionalne književnosti, promatrana kroz povijest institucija, bila u istoj mjeri ispunjena besramnim jadom i bijedom… Knjiga »Naci bonton« obuhvaća brojne tekstove koje je autor objavio u nekoliko hrvatskih tjednih listova i koji kroz njih, kako nosi Le Figaro, europskom čitatelju čita užasnu lekciju, dok The European kaže da je Jergović mladi kovač riječi koji zaslužuje publiku širom Europe. U tekstu koji nosi naziv knjige, on je, između ostaloga, kazao kako u Hrvatsku nije došao kao gost, niti bi u nju uopće dolazio da je riječ o stambenoj republici njezinih državotvoraca, jer mu, dodaje, nije trebala psihijatrijska ustanova otvorenog tipa.” (E. Marinković Škomrlj, Novi list)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Naci bonton”

Detalji

  • ISBN : 953-188-098-0
  • Broj stranica : 245
  • Uvez : meki, 13 x 20 cm
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 1998.
  • Cijena s PDV–om : rasprodano

O autoru

Author

Miljenko Jergović rođen je 1966. godine u Sarajevu. Novinske i književne tekstove objavljuje od kraja osamdesetih. Prepoznat je najprije kao pjesnik – za prvu zbirku pjesama Opservatorija Varšava (1988) nagrađen je Goranom za mlade pjesnike i nagradom Mak Dizdar, slijede zbirke Uči li noćas neko u ovom gradu japanski ? (1990) i Himmel Comando (1992). Od 1993. godine živi i objavljuje u Hrvatskoj i svakako je jedan od najznačajnijih autora Durieuxa na prelasku stoljeća. Hrvatskoj, a potom i međunarodnoj publici, postaje poznat zbirkom kratkih priča Sarajevski Marlboro (Durieux, 1994) za koju dobiva nagradu Ksaver Šandor Gjalski (1994) te Friedenspreis Erich-Maria Remarque. Slijede zbirka priča Karivani (Durieux, 1995), pjesme Preko zaleđenog mosta (Durieux, 1996), eseji i izbor iz publicistike Naci bonton (Durieux, 1998), zbirka priča Mama Leone (Durieux, 1999) nagrađena s Premio Grinzane Cavour, potom zbirka kolumni Historijska čitanka (Zoro, 2000), drama Kažeš anđeo (Durieux, 2000) pjesnički ciklus Hauzmajstor Šulc (Durieux, 2001) nagrađen s Premio Napoli, novela Buick Rivera (Durieux, 2002) nagrađena Nagradom »August Šenoa« Matice hrvatske, roman Dvori od oraha (Durieux, 2003) za koji je dobio Nagradu Jutarnjeg lista za najbolje prozno djelo, Godišnju nagradu Društva bosanskih pisaca i nagradu Kočićevo pero, zbirka priča Inšallah Madona, inšallah (Durieux, 2004), zbirka kolumni Historijska čitanka 2 (Zoro, 2004), izabrane pjesme Dunje 1983 (Durieux, 2005), izabrani eseji Žrtve sanjaju veliku ratnu pobjedu (Durieux, 2006), roman Gloria in excelsis (2006) te roman Ruta Tannenbaum (Durieux, 2006). Između ostalog i osobitim angažmanom Durieuxa knjige su mu prevedene na dvadesetak jezika, a prevode se i dalje. Godine 2007. prekida suradnju s Durieuxom te objavljuje knjige u raznim izdavačkim kućama. Miljenko Jergović godinama djeluje i kao angažirani novinar. Nakon višegodišnje suradnje sa splitskim tjednikom Feral Tribune, od 2000. godine novinar je tjednika Globus, a potom kolumnist Jutarnjeg lista. Više na www.jergovic.com.