Košarica

Customer Login

Lost password?

View your shopping cart

Knjige

image description

Kimer, Karlo

Japan za vladavine šoguna

Upit

Opis proizvoda

Knjiga detaljno opisuje najfascinantniji aspekt japanske povijesti — doba samuraja od nastanka, uspona, vrhunca i propasti.  Ovo je prva knjiga na našem prostoru koja se bavi primarno šogunatom, a zahvaljujući usporedbi šogunata sa Svetim Rimskim Carstvom Njemačke Narodnosti, tj. uspoređivanja Njemačke i Japana tijekom 16. stoljeća, ali i 19. stoljeća, autor objašnjava japanske prilike koristeći se europskim iskustvima. Također nas upoznaje s različitim povijesnim aspektima i strukturama društva kao što su administrativni sustav, poljoprivreda, gospodarstvo, arhitektura, književnost i religija. (LUKA CULIBERG)

Hvalevrijedan je autorov pokušaj da se odmakne od klasične povijesti država i velikih ličnosti, što nije lako jer šogunat svojom vojničkom esencijom stavlja u prvi plan upravo takvu vrstu povijesti. Autor stoga otvara teme koje nisu toliko zastupljene u službenim povijesnim monografijama poput nediscipliniranih ashigaru pješaka, naoružanih redovnika soheija ili shinobi ratnika iz sjene. Zanimljive su i originalne njegove usporedbe Sengoku Japana s europskim kontekstom 16. stoljeća.  U današnjem svijetu sve veću važnost i ulogu imaju dalekoistočni narodi koji svojom ekonomskom i gospodarskom snagom određuju uvjete poslovanja, življenja i stvaranja. Ova knjiga će doprinijeti boljem razumijevanju svijeta u kojem živimo i učiniti nam japansku kulturu manje dalekom i stranom. (IVA LAKIĆ PARAĆ)

Povijest Dalekog istoka, a napose Japana, predstavlja istraživačko područje koje u domaćoj historiografiji gotovo da i nije otvoreno. Japan za vladavine šoguna izrazito je važno djelo jer popunjava prazninu u dosadašnjoj hrvatskoj povijesnoj znanosti te donosi stručan osvrt na povijest Japana. Kimer ne zanemaruje niti aktualizaciju stoga upućeno komentira suvremeno japansko društvo i politiku, ne ostavljajući čitatelja isključivo unutar okvira srednjeg ili ranog novog vijeka. Knjiga sadrži poželjne elemente moderne historijske produkcije poput nadilaženja eurocentrizma, lokalnih i regionalnih okvira, te uspješno komparira odabrane fenomene iz japanske povijesti sa zbivanjima u Europi i ostatku svijeta. (LUKA PEJIĆ)

Upit

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati proizvod “Japan za vladavine šoguna”

Detalji

  • ISBN : 978-953-188-519-5
  • Broj stranica : 284, ilustrirano
  • Uvez : 15 x 23 cm, tvrdi uvez
  • Izdavač : Durieux, Zagreb 2023.
  • Cijena s PDV–om : 23,10 € / 174,05 kn

O autoru

Author

Karlo Kimer rođen je 9. svibnja 1995. u Osijeku gdje je stekao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Preddiplomski studij pedagogije i povijesti na Filozofskom fakultetu u Osijeku upisao je 2014. godine. Preddiplomski studij završio je 2017. radom »Japan u razdoblju Sengoku«, a diplomski 2019. godine radom »Meiji restauracija i modernizacija Japana do 1889. godine«. Na području povijesti istražuje ranonovovjekovnu povijest Japana (od razdoblja Sengoku do restauracije Meiji), a na području pedagogije medijsku pedagogiju. Autor je nekoliko znanstvenih radova te povijesnih romana — trilogije pod nazivom Revizija (Posljednje razbibrige i Dolina mozaika).